Verse AH-fruitsalades in circulaire verpakking

Verse AH-fruitsalades in circulaire verpakking

Albert Heijn is gestart met de closed-loop recycling van kunststof fruitbakjes. Door PET uit huishoudelijk afval weer te gebruiken voor nieuwe plastic bakjes, krijgt het plastic een tweede leven. De eerste verpakkingen die op deze manier worden hergebruikt, liggen vanaf eind februari in de winkel.

Vraag hier een proefabonnement aan op VerpakkingsManagement. Voor slechts € 25,- ontvangt u 3 edities van hét vakblad voor de verpakkingsindustrie!


Albert Heijn: PET uit huishoudelijk afval is de enige soort plastic die na recycling mag worden gebruikt als verpakking voor voedingsmiddelen.
PET uit huishoudelijk afval is de enige soort plastic die na recycling mag worden gebruikt als verpakking voor voedingsmiddelen.

PET uit huishoudelijk verpakkingsafval is het enige soort plastic dat na recycling als food verpakking mag worden gebruikt. Tot nu toe kon dit alleen met PET-flessen, zoals statiegeldflessen. Het is voor het eerst dat PET-bakjes nu worden gerecycled tot transparante, recyclebare voedingsmiddelenverpakkingen, meldt het bedrijf.

Partners

De nieuwe, transparante tray-to-tray verpakkingen, gerealiseerd door de samenwerking met plasticrecyclebedrijf Umincorp en verpakkingsproducent Hordijk, bestaan voor 40% uit gerecycled PET, waarvan minimaal de helft uit huishoudelijk verpakkingsafval. Het voordeel van het recyclen van oude PET-bakjes is dat meer PET uit de statiegeldflessenstroom beschikbaar komt voor flessen, zodat er minder nieuw (fossiel) plastic nodig is. Daarnaast geeft het de plasticrecycling een boost, omdat meer gebruikte voedselverpakkingen weer een nieuw leven als voedselverpakking krijgen. Tenslotte zorgt het ook voor meer beschikbaarheid van gerecycled PET, een uitdaging die alleen maar groter wordt naarmate de vraag naar gerecycled plastic toeneemt, aldus Albert Heijn.

Ambitie Albert Heijn

De supermarktketen streeft naar het gebruik van minimaal 50% gerecycled PET in 2025. Daarnaast wil de onderneming in 2025 20 miljoen minder verpakkingsmateriaal gebruiken en moeten dan alle eigen-merkverpakkingen 100% recyclebaar zijn. De afgelopen vier jaar werd naar eigen zeggen al ruim 9 miljoen kilo verpakkingsmateriaal bespaard door helemaal geen, minder of ander verpakkingsmateriaal te gebruiken.


Albert Heijn is gestart met de closed-loop recycling van kunststof fruitbakjes.
Albert Heijn is gestart met de closed-loop recycling van kunststof fruitbakjes.

Artikel delen