Oekraiens bedrijf produceert tasjes van bladeren

Releaf paper tasjes

Oekraiens bedrijf produceert tasjes van bladeren

De herfst komt eraan en dat betekent dat de bomen hun bladeren weer gaan verliezen. Deze afgevallen bladeren worden normaliter verzameld en meestal verbrand. Dit zorgt echter voor uitstoot van koolmonoxide en andere schadelijke gassen die in de lucht vrijkomen. Het Oekraïense bedrijf Releaf heeft van dit “biologische afval” een duurzame verpakkingsoplossing ontwikkeld. 

Van verzamelde bladeren en gerecyclede vezels produceert Releaf papieren tasjes. Het pulp van bladeren is een vervanging van de houtcellulose die doorgaans in papier wordt aangetroffen.

Change_Releaf.1

 

'Door bladeren als grondstof voor de productie van papier te gebruiken, voorkomen we dat bossen worden vernietigd'

‘Hoog kwaliteit papier’

‘Dit hoog kwaliteit “papier” wordt gemaakt zonder gebruik van schadelijke chemicaliën dat net zo goed, zo niet beter, is dan het papier wat we allemaal kennen. Door bladeren als grondstof voor de productie van papier te gebruiken, voorkomen we dat bossen worden vernietigd. We verzamelen en ontvangen bladeren van stedelijke ecosystemen, zoals woonwijken, stadsparken en trottoirs’, stelt de fabrikant.

Vezels

Nadat de bladeren zijn verzameld, worden ze schoongemaakt en gedroogd. Daarna worden de vezels door een speciale reactor uit de bladeren getrokken. De pulp wordt diverse keren teruggespoeld en op die manier vermengt de vezelige cellulose zich met biologische vulstof. Uiteindelijk wordt de massa verzameld in een papiermachine die het geheel droogt en er rollen papier van maakt.

Change_Releaf.4

Minder water en energie

De papierproductie uit bladafval is volgens Releaf zuinig met energie en water. Er is slechts een derde van de energie nodig die bij standaard papierfabrieken wordt gebruikt. Ook berekende het bedrijf dat de reguliere papierindustrie 15 keer zoveel water gebruikt. Nog een bijkomend voordeel is het feit dat de tasjes snel composteren. In dertig dagen zijn ze afgebroken, in tegenstelling tot de 270 dagen die normaal papier nodig heeft.

(Bron: Change)

Change_Releaf.2 Change_Releaf.3

Bekijk hier de video van Releaf:

 

Artikel delen