OnBoard, innovatief ovenable vouwkarton van IPP

IPP Packaging Materials heeft OnBoard ontwikkeld waarmee Fries in the Skies onlangs de NL Packaging Award won.

OnBoard, innovatief ovenable vouwkarton van IPP

IPP Packaging Materials won op 26 juni met de inzending Fries in the Skies de NL Packaging Award in de categorie Innovatie Verpakkingen en Verpakkingsmaterialen. Het materiaal van de frietbakjes, het door IPP ontwikkelde vouwkarton OnBoard, is een belangrijk onderdeel van dit vernieuwende concept. Jeroen Kuiper, directeur IPP, blikt terug op deze verpakkingsinnovatie. 

‘We waren al een tijd in de veronderstelling dat het mogelijk moest zijn een vouwkarton te ontwikkelen dat enkel uit natuurlijke materialen bestaat en tóch alle eigenschappen heeft voor een volwaardige, ovenable verpakking’, vertelt Jeroen Kuiper. ‘Een duurzaam alternatief voor bakjes en trays, dat je bij het oud papier kunt recyclen. We hebben hier een team knappe koppen bij aangehaakt en onze ideeën verder uitgewerkt. Met als resultaat: OnBoard.’

Wat is OnBoard?

‘Hoe we het precies maken? Tja, dat is het geheim van de smid’, lacht Kuiper. ‘De certificeringen en tevreden klanten in binnen- en buitenland bewijzen ons dat het goed is. Ons OnBoard is een 100% natuurlijk, recyclebaar vouwkarton geschikt voor de diepvries, oven en magnetron’, vervolgt Kuiper. ‘Het is een uitstekend alternatief voor aluminium, PET en polyester gelamineerde trays en schalen.’

Vervolgens zet hij de kenmerken op een rij:

  OnBoard is gemaakt van 100% virgin fibers. Het bevat géén polyester laminaat of extrusie coating. Enkel natuurlijke vezels. Ondanks het ontbreken van polyester, heeft het materiaal een goede barrière tegen vocht- en vet.

  Onafhankelijk instituut ISEGA keurde OnBoard goed voor direct voedselcontact en voor toepassing bij temperaturen van -20ºC tot +220ºC.

  De unieke elastische eigenschappen maken OnBoard ideaal voor zowel thermogevormde als gevouwen trays. Ook beschikt het over goede release eigenschappen, waardoor er weinig tot geen product achterblijft.

  Met een gewichtsrange van 230-420 gms is OnBoard bijzonder stevig en vormvast. Het is verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en bruin.

  OnBoard is na gebruik (mits niet te vervuild) goed recyclebaar bij het oud papier. Dit is gecertificeerd door PTS.

‘OnBoard is het duurzame, polyestervrije alternatief voor ovenable voedselverpakkingen’

Bijkomende voordelen van deze ovenable verpakking 

‘Het gebruik van OnBoard helpt brandowners bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstelling’, meent Kuiper. ‘Omdat OnBoard enkel bestaat uit virgin fibers en natuurlijke materialen, levert het grote voordelen op in de verpakkingsbelasting. Papier en karton worden belast met 0,012 cent per kg, waar dit 0,16 cent is voor aluminium en zelfs 1,05 cent per kg voor plastic (zie afvalfondsverpakkingen). OnBoard geeft veel mogelijkheden om voedselverpakkingen toekomstbestendig te maken.’

IPP OnBoard_926x519

IPP productontwikkeling

IPP Packaging Materials is specialist in verpakkingsmaterialen. Met bijna 30 medewerkers in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, vertegenwoordigt ze leveranciers van papier, karton, kunststof, non-woven & zelfklevend materiaal van binnen en buiten Europa. Ook biedt ze converting- en logistieke services. Door het combineren van basismaterialen en convertingtechnieken, ontwikkelt IPP Packaging Materials nieuwe, fit-for-purpose producten, met een sterke focus op sustainability. En uiteraard met toegevoegde waarde voor de klant. 

Artikel delen