Onderzoek SUP-regelgeving: ‘Driekwart kiest vanaf 1 juli voor herbruikbaar’

Onderzoek SUP-regelgeving: ‘Driekwart kiest vanaf 1 juli voor herbruikbaar’

Consumenten moeten vanwege de SUP-regelgeving (Single Use Plastics) vanaf 1 juli bij het afhalen of bezorgen van eten of drinken kiezen: extra betalen voor plastic wegwerpbekers- en bakjes óf herbruikbare bekers en bakjes gebruiken. Volgens onderzoek van door PanelWizard (www.panelwizard.com) in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onder 1.058 Nederlanders blijkt dat driekwart van de Nederlanders de voorkeur geeft aan de herbruikbare optie.

Ook staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat gebruikte vandaag tijdens de aftrap van de Supporter van Schoon-campagne haar herbruikbare beker. Heijnen: ‘De koffie verandert niet, de beker wel. Als we dit met z’n allen doen, scheelt dat enorm veel afval en kunnen we de afvalberg écht verkleinen.’

 

Extra betalen voor plastic

Een koffie halen op het station of een maaltijd bij een favoriete take-away. Vanaf zaterdag 1 juli mogen ondernemers geen gratis wegwerpbekers en -bakjes die (deels) uit plastic bestaan meer aanbieden. Wie dan eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, kan kiezen: herbruikbaar of extra betalen. Driekwart van de Nederlanders geeft de voorkeur aan de herbruikbare optie, aldus het onderzoek. Daarbij kiezen ruim 4 op de 10 het liefst voor de herbruikbare optie van ondernemers. Bijna een derde geeft de voorkeur aan het meenemen van een eigen beker of bakje als zij eten of drinken afhalen. Meer dan de helft geeft aan dat ze verwachten minder plastic wegwerpbekers en -bakjes te gaan gebruiken wanneer ze daar extra voor moeten betalen.

 

Minder afval

Wie kiest voor herbruikbaar doet dat meestal om te zorgen voor minder afval. Of omdat ze niet extra willen betalen voor plastic bekers en bakjes voor eenmalig gebruik. Een derde vindt het belangrijk om zorgvuldiger om te gaan met grondstoffen.

 

Eigen bakje of beker mee

In aanloop naar de nieuwe regelgeving kon iedereen die vandaag een eigen beker of bakje meenam naar de Hofvijver in Den Haag een gratis koffie of frietje halen. Ook staatssecretaris Heijnen was aanwezig bij de actie van Stichting Nederland Schoon in het kader van de bewustmakingscampagne ‘Supporter van Schoon’. Zij haalde een kop koffie, uiteraard met haar eigen beker. ‘Het is mooi om te zien dat zo veel mensen nu al aangeven te kiezen voor herbruikbaar. Laten we er samen voor zorgen dat dat er nog veel meer worden’, zegt staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. ‘Zo zetten we samen stappen om onze planeet netjes achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen.’

 

Zwerfafval

Ingrid Goethart, directeur a.i. van Stichting Nederland Schoon vult aan: ‘Omdat in iedereen een Supporter van Schoon zit, hebben wij vandaag het goede voorbeeld gegeven van wat vanaf 1 juli de nieuwe norm wordt. Hierbij hebben we gezien dat veel mensen bereid zijn om met een eigen herbruikbare bakje of beker de straat op te willen gaan en dat dit ook nog eens wordt bevestigd door onderzoek, vind ik geweldig. Het doen van een stapje extra is heel eenvoudig en als iedereen het doet, zorgen we samen voor minder (zwerf)afval. Wij zijn er van overtuigd: in iedereen zit een Supporter van Schoon.’

 

De SUP-regelgeving vanaf 1 juli in het kort

De maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics, die de impact van producten met plastic in het milieu wil verminderen.

 

  • Volgens de Single Use Plastic regelgeving betaalt de consument extra voor bekers en bakjes die (deels) zijn gemaakt van plastic als ze eten of drinken afhalen of laat bezorgen.
  • Ondernemers bepalen hoeveel ze moet betalen voor bekers en bakjes die (deels) zijn gemaakt van plastic. Als richtlijn geeft de overheid € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd (meerdere bakjes) en € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten, beleg en saus. Hoeveel de consument extra betaalt, staat apart op de kassabon vermeld.
  • Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Er zijn twee manieren: 1. Ondernemers bieden klanten herbruikbare bekers en bakjes aan. Daarvoor betaal je mogelijk borg, die je terugkrijgt wanneer je de bekers en bakjes terugbrengt. 2.Ondernemers vullen de beker of het bakje dat jij hebt meegebracht.
  • Ondernemers kiezen zelf welke vorm zij aanbieden. Of bieden beide vormen aan.
  • Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

 

Lees meer over de SUP-regelgeving.

staatssecretaris-Heijnen-Sandra-Uittenboogaart-VM2

fotografie Sandra Uittenbogaart

 

Artikel delen