Producenten drankenkartons vergroten recyclingcapaciteit PolyAl

Producenten drankenkartons vergroten verwerkingscapaciteit PolyAl

Producenten drankenkartons vergroten recyclingcapaciteit PolyAl

Bij Palurec wordt het PolyAl uit Duitse en Nederlandse drankenkartons verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe toepassingen. Ondanks de lage plasticprijs is het bedrijf optimistisch over de toekomst.

‘Als er in één land een verwerkingsfabriek voor PolyAl moest staan, dan was dat Duitsland’, zegt Andreas Henn, algemeen directeur van Palurec. ‘Niet alleen vanwege het enorme aantal drankenkartons dat er jaarlijks in Duitsland wordt gebruikt, maar ook vanwege het goed werkende systeem van inzameling, verwerking en recycling dat de Duitse gemeenten hebben. Zoals in andere EU-landen werden de papiervezels uit drankenkartons keurig verwerkt tot karton voor verschillende toepassingen en hygiënepapier, maar het PolyAl uit de gebruikte pakken werd niet verwerkt.’

 

Zelf PolyAl recyclen

SIG, Elopak en Tetra Pak besloten daarom de markt een handje te helpen. Deze drie grote producenten van drankenkartons investeerden tezamen acht miljoen euro in een fabriek in Hürth, net buiten Keulen, met een totale capaciteit van 18.000 ton aan PolyAl. Begin 2021 werd de locatie feestelijk geopend. ‘Dit kun je niet alleen aan de markt overlaten’, vertelt Andreas Henn. ‘Daarvoor zijn de prijzen van virgin plastic op dit moment te laag. Afgezien van technische problemen was dit een van de redenen waarom verschillende fabrieken voor de verwerking van dit materiaalmengsel tot nu toe niet in staat waren om zich op lange termijn te handhaven. Daarom is de industrie zelf ingestapt en hebben ze het initiatief voor Palurec genomen. We hebben dat eerder ook bij het recyclen van papier gezien. De industrie heeft zelf de capaciteit op orde gebracht, daarna is het aan de markt overgeheveld en functioneert het prima.’
De betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat dit met PolyAl ook het geval zal zijn.

 

Lage plasticprijzen

Henn verwacht dat de markt voor PolyAl nog één à twee jaar moeilijk zal zijn vanwege de lage prijzen van virgin plastic en een zwakke economie met als gevolg weinig vraag. ‘De prijzen zijn laag, waardoor iedereen het moeilijk heeft. Maar de strengere wetgeving gaat voor een omslag zorgen.’
Hij doelt daarbij vooral op de nieuwe Europese Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). De aangescherpte verpakkingsordening behelst een serie regels wat moeten leiden tot meer gebruik van gerecyclede plastics in verschillende producten. Dat zal naar verwachting zorgen voor meer vraag en uiteindelijk hogere prijzen voor de producten van partijen als Palurec.

Palurec Extr act 2

Palurec heeft geduld

Bij Palurec hebben ze geduld en vertrouwen ze op de nieuwe fabriek. Het bijzondere van die fabriek is dat het bestaande machines van kunststofverwerking gebruikt in een nieuw type fabrieksconcept. Daarbij worden de verschillende materialen waaruit PolyAl bestaat gescheiden met water, dus zonder toevoeging van chemische middelen. Een schoner proces dus, wat met net hergebruikt PolyAl bijdraagt aan een schone en duurzame toekomst.

EXTR:ACT op PRSE 2024

EXTR:ACT is het Europese platform dat zich inzet om de recycling van drankenkartons te verhogen. De organisatie richt zich daarbij met name op het technische proces van recycling van uit meerdere materialen samengestelde verpakkingen. Hierbij wordt gekeken naar de gehele levenscyclus van productie, inzameling, sortering, recycling en hergebruik. EXTR:ACT is dit jaar voor het eerst aanwezig op de Plastics Recycling Show Europe (PRSE) die op 19 en 20 juni in Amsterdam wordt gehouden.

Als Europees kenniscentrum voor de recycling van op papier gebaseerde materialen biedt EXTR:ACT op zijn stand plaats aan acht verwerkers van PolyAl, het residu van polymeren en aluminiumfolie uit gebruikte drankenkartons. In een korte serie stellen we aantal van deze speciale bedrijven voor.

EXTR:ACT is op de PRSE 2024 te vinden in hal 9, stand 09-310

Artikel delen