Recyclebaar kratje van karton

Recyclebaar kratje van karton

Arjon Groeneweg uit Maasdam kwam al fietsend plastic kratjes tegen welke aanspoelen langs de rivieroevers. ‘Dit bewijst toch maar weer dat inzamelen en recyclen nog niet overal en door iedereen wordt gedaan’, dacht hij. ‘Hier moet toch iets aan te doen zijn. Hoeveel zouden er nog meer ronddrijven en bijdragen aan de vervuiling en de alsmaar groter wordende hoeveelheid plastic soep in onze zeeën en oceanen?’ Hierop ontwikkelde hij een kartonnen kratje.

Groeneweg bedacht dat de deksels van de door hem ontwikkelde kartonnen Afvalbox wel eens dé oplossing zouden kunnen zijn. En na enig onderzoek bleken deze kartonnen deksels ook inderdaad geschikt te zijn voor het gebruik als kratje. En zo was de basis gelegd voor een nieuw, máár ook herbruikbaar kartonnen kratje.

Qphoto_7738 (1)

Arjon Groeneweg uit Maasdam, de bedenker van de Afvalbox en het kartonnen kratje.

Karton

Het Afvalbox-kratje is gemaakt van Kraftliner karton (een natuurproduct), CO2 neutraal maar ook maatschappelijk verantwoord geproduceerd en 100% recyclebaar. De kratjes bleken bij het testen een draagvermogen van maar liefst meer dan 100 kg te hebben.

Handig voor het gebruik op je werk of thuis, de kratjes zijn multi-inzetbaar om snel te kunnen sorteren, op te ruimen, ordenen en op te slaan. Maar ook ideaal voor thuisgebruik als boodschappen-, of opbergkratje voor levensmiddelen en huishoudelijke producten. Of tijdens het sporten voor bijvoorbeeld bidons en ballen et cetera.

 

In elkaar schuiven

De kratjes zijn verkrijgbaar als een set van drie exemplaren welke zich compact laten opbergen door ze in elkaar te schuiven. Ze zijn voorzien van handvaten waardoor ze gemakkelijk per stuk of als pakket van drie zijn te dragen.

Het kratje heeft een inhoud van circa 20 liter en de afmetingen zijn: LxBxH = 37x37x16 cm, met een gewicht van nog geen kilo per stuk. En als ze na een lange tijd van gebruik zijn versleten, kun je ze bij het oud papier doen voor recycling.

Afvalbox VM

De Afvalbox waar het kartonnen kratje van is afgeleid.

Artikel delen