Revolutionaire datalogger van Tapp is van papier, niet van plastic

Tapp duurzame datalogger van papier

Revolutionaire datalogger van Tapp is van papier, niet van plastic

Het Nederlandse Tapp ontwikkelde een datalogger in de vorm van een papieren label. Met deze innovatie kan veel plasticafval worden voorkomen; jaarlijks verdwijnen er namelijk 80 miljoen plastic dataloggers bij het afval. 

Duurzame datalogger

Dataloggers worden gebruikt bij het transport van verse levensmiddelen, bloemen, bloembollen en farmaceutische producten. Deze apparaatjes bevatten sensoren en chips die onder meer de temperatuur, luchtvochtigheid en trillingen registreren. Hierdoor is het mogelijk om te controleren onder welke omstandigheden de producten zijn getransporteerd. Tapp ontwikkelde een duurzame datalogger, die niet is gemaakt van het gebruikelijke plastic maar van papier. 

Recyclebaar label

Een groot nadeel van plastic dataloggers is dat ze niet milieuvriendelijk zijn; doorgaans worden ze eenmalig gebruikt. Met als resultaat dat er elk jaar zo’n 80 miljoen dataloggers bij het afval verdwijnen. De datalogger van Tapp daarentegen is een papieren label, dat simpelweg bij het oudpapier kan. Bij het recyclen worden de sensoren en chips in het label eruit gefilterd, net zoals nietjes en paperclips. 

Landbouwafval

Een bijkomend milieuvoordeel is dat Tapp voor de productie van de labels gebruikmaakt van landbouwafval voor de winning van cellulose. Verder zijn de labels vochtafstotend, door behandeling met een biocoating op pijnharsbasis. De data van de papieren dataloggers kunnen worden opgehaald door met een smartphone op de NFC-sensor te tikken. Vervolgens verschijnen de data op een dashboard in een bijbehorende app.

Artikel delen