Riese & Müller verzendt e-bikes met herbruikbare verpakkingen

Riese & Müller verzendt e-bikes met herbruikbare verpakkingen

Riese & Müller, fabrikant van e-bikes en cargo-bikes, stapt over op herbruikbare verpakkingen voor de verzending van e-bikes en kleine onderdelen. De nieuwe, herbruikbare polypropyleen verpakkingen werden in de afgelopen maanden samen met de Duitse fabrikanten Circular Logistics en Rhinopaq ontwikkeld.

De herbruikbare verpakkingen voor e-bikes worden in samenwerking met geselecteerde dealers getest. In deze eerste stap wordt tot begin 2024 tot wel 60 procent van de e-bikeverpakkingen en tot wel 70 procent van de verpakkingen voor de verzending van kleine onderdelen omgezet naar herbruikbare verpakkingen. Hierdoor zegt Riese & Müller dat ze samen met zijn dealers de afvalproductie binnen de handel met 905 ton karton per jaar reduceert.

 

Herbruikbare verpakkingen voor e-bikes        

De herbruikbare e-bike verpakking bestaat uit een BikeBox van Circular Logistics die in samenwerking met Riese & Müller werd ontwikkeld. Deze bestaat voor 100 procent uit het slijtvaste en makkelijk recyclebare materiaal polypropyleen en kan tot wel 30 keer worden hergebruikt. Hierdoor wordt volgens de fabrikant ten opzichte van een gangbare verpakking rond 80% CO2 bespaard.

RM_BikeBox_Zwischenschritt_L0A0507_3000x2000

Opvouwen en retourneren

De herbruikbare BikeBoxen hebben dezelfde maat als de tot nu toe gebruikte kartonnen verpakkingen en worden na verwijdering van de e-bikes snel en eenvoudig opgevouwen en via de gebruikelijke transportwegen geretourneerd. Zo kan een afvalvermindering van tot wel 95% worden gerealiseerd. Dat komt overeen met rond 880 ton karton per jaar. De nieuwe verpakkingen kunnen voor het gehele Europese wegennet, inclusief Zwitserland, worden gebruikt. Riese & Müller zegt dat ze hiermee één van de eerste e-bikefabrikanten is die een dergelijk systeem voor herbruikbare verpakkingen voor zijn e-bikes invoert en de BikeBox standaard gebruikt.

 

Overstap ook voor verzending van kleine onderdelen

Voor de verzending van kleine onderdelen worden in de toekomst eveneens herbruikbare verpakkingen ingezet. De verpakkingen zijn vouwbaar en worden door de dealers gebundeld en geretourneerd. De nieuwe verpakkingen bestaan voor 60 procent uit recyclaat en kunnen tot wel 20 keer worden hergebruikt. Hierdoor wordt volgens het bedrijf 25 ton karton per jaar bespaard. De herbruikbare boxen worden met een klittenbandsluiting gesloten, zodat er geen extra plakband nodig is.

RM_BikeBox_gefaltet_L0A0503_3000x2000

 

Artikel delen