Schiphorst: Duurzamere klapkratten voor de paprikateelt

Schiphorst_krat_pallet_paprika

Schiphorst: Duurzamere klapkratten voor de paprikateelt

Nederland vertegenwoordigt bijna twee derde van de totale wereldhandel in paprika’s. De breed gedragen interesse voor de paprika maakt deze groente bij uitstek een exportproduct. Voor het transport maakt men zoveel mogelijk gebruik van herbruikbare verpakkingen. Met name kunststof klapkratten en kunststof palletboxen zijn erg gewild, stelt Schiphorst Transport- en Opslagtechniek.

Paprika's zijn één van de meest geteelde kasgroenten in Nederland. De paprika is een gezonde groente die rijk is aan vitamine C en foliumzuur. Deze veelzijdige groente wordt wereldwijd breed toegepast in warme gerechten, zoals sauzen, soepen en roerbakgerechten en is ook populair als rauwkost. Het is dan ook niet verrassend dat voor deze groente veel afzetkanalen in binnen- en buitenland te vinden zijn.

Paprika’s in klapkratten en palletboxen

Met name kunststof klapkratten en kunststof palletboxen zijn erg gewild. Kunststof palletboxen zijn lichter en hygiënischer in gebruik dan de houten variant. Zeker in de teelt, waar men altijd beducht is op virussen, is dit een groot voordeel. Kunststof palletboxen zijn ideaal voor bulktransporten van de teler naar de verwerker. Het nadeel van deze palletboxen is echter het lege retourtransport, wat verhoudingsgewijs veel kosten met zich mee brengt. Een reden waarom de kunststof klapkrat snel aan populariteit wint. Klapkratten zijn handzaam en leveren ca. 85% volumebesparing op bij leeg retourtransport.

'Bij het gebruik van eigen kratten kent men de volledige historie van het krat en heeft men de absolute controle over het wasproces.’

Duurzame kunststof klapkratten voor telers

Als teler kan men er voor kiezen om fust te huren of om deze zelf aan te schaffen. Het kopen van eigen fust is de laatste jaren steeds meer in trek, constateert Hans Van Noesel, salesmanager bij Schiphorst Transport- en Opslagtechniek B.V.: ‘De prijs van huurkratten is mede gebaseerd op het aantal omwentelingen dat een krat maakt. In de kassenteelt ligt dat vrij hoog. Bovendien heeft men met eigen fust de regie over het schoonmaakproces. Hoewel huurkratten grondig via gestandaardiseerde wasprocessen worden gereinigd, kan besmetting via de kratten niet altijd worden voorkomen. Bij het gebruik van eigen kratten kent men de volledige historie van het krat en heeft men de absolute controle over het wasproces.’
Om aan de hedendaagse eisen van de AGF-sector tegemoet te komen, ontwikkelde Schiphorst de Clever-Fresh-Box klapkrattenserie. Een unieke serie bestaande uit vijf verschillende euronorm afmetingen. Deze lichtgewicht klapkratten bieden een hoog draagvermogen en zijn voorzien van een gebruiksvriendelijk vergrendelingsysteem. Het design is volledig afgestemd op het kwaliteit- en versbehoud van AGF-producten. De duurzame en herbruikbare klapkratten zijn opvallend stevig en hoog stapelbaar, zijn geschikt voor geautomatiseerde handling, kennen een uitzonderlijke lange levensduur en zijn bovendien 100% recyclebaar.

Artikel delen