Tesa: ‘Het is logisch om duurzamere verpakkingstape te ontwikkelen’

Tesa: ‘Het is logisch om duurzamere verpakkingstape te ontwikkelen’

Tesa: ‘Het is logisch om duurzamere verpakkingstape te ontwikkelen’

Bij tesa willen ze haar klanten in staat stellen hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren door producten aan te bieden die bijdragen aan de duurzaamheid van hun processen en toepassingen. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan vijfhonderd wetenschappers, ingenieurs en productontwikkelaars in dienst die aan innovatieve producten en processen werken.

Michel Mies, Director Product Development bij tesa, is gevraagd naar zijn inzichten over zelfklevende verpakkingsproducten met een duurzamere inhoud.

Waarmee is bij de ontwikkeling van afdichtingstape voor dozen en verpakkingstapes uit het tesa-assortiment die bijdragen aan duurzaamheid rekening gehouden?

‘Het uitgangspunt voor tesa was de wens om koolstof op basis van fossiele brandstoffen in het productieproces te vervangen. Wij noemen deze fase van de productcirkel het “begin van de levensduur”. Dit kunnen we doen door inhoud op basis van biobased grondstoffen of gerecyclede materialen te gebruiken. Een andere kritische overweging bij het ontwikkelen van duurzamere tapes voor het sluiten van verpakkingen/dozen was dat de nieuwe producten de prestaties van onze gevestigde tapes moesten evenaren.’

Welke materialen worden er gebruikt in verpakkingstapes met duurzame inhoud?

‘Het papier dat we gebruiken voor onze papieren verpakkingstapes, zoals tesa 60408, is afkomstig uit goed beheerde bossen en andere gecontroleerde bronnen of zal dat op termijn zijn.
Voor onze op folie gebaseerde verpakkingstapes met duurzame inhoud, zoals tesa 60400 en tesa 60412, gebruiken wij folie van PLA (polymelkzuur), die afkomstig is van hernieuwbare grondstoffen, zoals maïszetmeel en suikerriet, of gerecycled materiaal, zoals post-consumer gerecycled PET (polyethyleentereftalaat).
De lijmen zijn ofwel op waterbasis of ze bestaan uit natuurrubber met boomhars. Dat maakt het mogelijk om tot 98% van de inhoud te maken van biobased koolstof, zoals gecertificeerd door DIN CERTCO voor tesa 60400.’

tesa_60412

Welke uitdagingen waren er bij de ontwikkeling van deze producten?

‘De beschikbaarheid van materialen van biobased of gerecyclede materialen kan een uitdaging zijn. Voor sommige gerecyclede materialen worden momenteel nieuwe recyclinginstallaties gebouwd en het kost tijd om de vereiste processen te realiseren. Wij lossen deze uitdagingen op door dicht bij de industrie te blijven en nieuwe materialen te ontwikkelen in gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomsten.
De meeste van onze duurzamere verpakkingstapes zijn zo ontworpen dat klanten de tape aan het “einde van de levensduur” niet van het karton hoeven te scheiden. Ze kunnen samen met karton bij het oud papier worden gedeponeerd zonder het recyclingproces in gevaar te brengen. Dit is aangetoond met de INGEDE-methode 12 - een testmethode van de International Association of the Deinking Industry voor de recyclebaarheid van drukwerk.’

tesa_carton

Hoe zijn de nieuwe oplossingen getest?

‘Voor onze verpakkingstapes doen wij specifieke dynamische valproeven met kartonnen dozen van enkelvoudig en dubbel golfkarton. Deze dynamische valproeven worden uitgevoerd om de beschermende prestaties van individuele verpakte goederen te evalueren na valproeven vanaf verschillende hoogten.’

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over het assortiment duurzamere verpakkingstapes van tesa. 
Artikel delen