Leiden introduceert to-go statiegeldbeker

Liever in Leiden to go

Leiden introduceert to-go statiegeldbeker

Leiden heeft de 'Liever in Leiden' beker geïntroduceerd. Wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen en Cultuur), centrummanager Gijs Holla en Elise Mooijman van Stichting Nederland Schoon waren aanwezig bij de lancering

Vanaf 1 juli 2023 mogen wegwerpbekers en -bakjes met plastic niet langer gratis worden verstrekt. Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of klanten toe te staan hun eigen herbruikbare verpakkingen mee te nemen. Leiden gaat ook over op herbruikbare to-go bekers en maaltijdverpakkingen. Als eerste stad in Nederland introduceert Leiden daarom de Leidse statiegeldbeker voor warme dranken to-go. De beker kan op verschillende locaties in de stad worden gebruikt en ingeleverd. Staatssecretaris Heijnen noemt Leiden een inspiratie voor andere steden.

‘Fantastisch voorbeeld’

Staatssecretaris Heijnen zegt het volgende: "In Nederland gooien we dagelijks 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg na slechts één keer gebruik. Dit kan en moet anders! Gelukkig zijn veel ondernemers al bezig met innovatieve ideeën om hier verandering in te brengen. Zo ook in Leiden. Met de introductie van de handige Leidse to-go statiegeldbeker maken ze hier de overstap naar herbruikbaar. Dit is een fantastisch voorbeeld voor andere steden. Samen zetten we stappen om onze planeet schoon achter te laten voor toekomstige generaties."

Ook Ingrid Goethart, directeur a.i. van Nederland Schoon, is blij met de invoering van de statiegeldbeker in Leiden. Ze zegt: "Vanuit Nederland Schoon werken we elke dag aan een schoner Nederland. Leiden is een van de koplopers op het gebied van zwerfafvalpreventie en daarom een echte Supporter of Schoon."

Samen één statiegeldsysteem

Inwoners en bezoekers van Leiden kunnen nu eenvoudig van hun koffie of thee genieten zonder afval achter te laten, zonder extra kosten. Het to-go statiegeldbekersysteem heeft geen winstoogmerk. Bij de aankoop van een drankje betaal je €1,- statiegeld. Als je de beker terugbrengt naar een van de aangesloten ondernemers (Borgman\&Borgman, Café Abel, Vooraf en Toe, Bar Lokaal en De Stal), krijg je je euro terug. Het centrummanagement van Leiden zorgt voor de praktische uitvoering. Elke ondernemer die meedoet krijgt de eerste 20 bekers gratis.

Leiden-introduceert-to-go-statiegeldbeker-c-Eelkje-Colmjon-1

‘Liever in Leiden’

De 'Liever in Leiden' statiegeldbeker is handig voor ondernemers omdat ze zo gemakkelijker gevonden worden door bezoekers. Het helpt hen ook bij de overstap van wegwerp naar hergebruik. De beker heeft een Leids ontwerp dat past bij de campagne 'Liever in Leiden'. Deze campagne laat zien dat lokaal winkelen niet alleen leuker is, maar ook beter voor de stad.

Koplopers

De 'Liever in Leiden'-beker maakt deel uit van een bredere KOPloper-aanpak. Hiermee helpt de gemeente ondernemers om te voldoen aan de landelijke wetgeving door hen te informeren en adviseren over de overstap van wegwerp naar hergebruik. Hoe meer partijen meedoen, hoe beter. Op die manier wordt het mogelijk om op steeds meer plekken de herbruikbare to-go beker in te leveren. Zo wordt zwerfafval voorkomen, want Leiden is een Supporter van Schoon!

Liever in Leiden personen

Foto links: V.l.n.r. Elise Mooijman, Rien Borgman, Gijs Holla en Yvonne van Delft. Foto rechts: de 'Liever in Leiden'-beker © Eelkje Colmjon

Artikel delen