Verpakking voor petfood op vezelbasis

UPM Specialty Papers en Fiorini Packaging creëren verpakking voor petfood op vezelbasis

Verpakking voor petfood op vezelbasis

In samenwerking met Fiorini Packaging, fabrikant van industriële papieren zakken, heeft UPM Specialty Papers een duurzame, op vezels gebaseerde zak ontwikkeld die geschikt is voor diervoedingstoepassingen tot 20 kg. Een sample van de nieuwe zak was te zien op de stand van UPM Specialty Papers tijdens interpack 2023.

Het verpakken van voedingsmiddelen voor huisdieren kan een uitdaging zijn, omdat het veel vet bevat. Standaardpapier dat gewoonlijk wordt gebruikt voor het verpakken van dierenvoeding kan niet het vereiste niveau van vet- en vochtbestendigheid bieden, stelt de producent van papieren zakken. Daarnaast moeten zakken met 20 kg dierenvoer sterk zijn, waardoor er behoefte is aan versterking en de mogelijkheid om externe weersomstandigheden te weerstaan. Tot nu toe werd meestal plastic gelamineerd papier gebruikt om de vereiste sterkte en barrière-eigenschappen te bieden.
'We wilden een oplossing vinden zonder gebruik te maken van plastic laminaten'

Gewenste vetbarrière

Giovanni Fiorini, President & CEO van Fiorini Packaging: ‘In de samenwerking met UPM Specialty Papers wilden we een oplossing vinden zonder gebruik te maken van plastic laminaten. Het antwoord kwam in een unieke samenstelling die onze Moistshield-technologie verwerkte in een dubbele papierlaag aan de binnenkant, ondersteund door een extra UPM AsendoTM Pro-barrièrelaag aan de buitenkant voor de vetbestendigheid. Deze nieuwe oplossing is volledig PFAS-vrij; vaak zijn PFAS's - of voor altijd chemicaliën - nodig om de gewenste vetbarrières te behalen. UPM Asendo Pro is een recyclebaar, gecoat tweezijdig barrièrepapier dat naast een gemiddelde vochtbestendigheid en een barrière tegen minerale oliën een uitstekende vetbestendigheid biedt. Het papier is bewezen veilig voor direct contact met voedsel en wordt gebruikt voor een brede serie aan eindtoepassingen, van droge en vette levensmiddelen en bakkerijproducten tot diepvriesverpakkingen’, informeert Fiorini.

Waterafstotende eigenschappen

Fiorini Moistshield werd in de eigen R&D-laboratoria ontwikkeld en is een technologische oplossing die waterafstotende eigenschappen biedt zonder dat er plastic laminaten nodig zijn. De Moistshield-technologie heeft een hoge oppervlaktespanning, waardoor het water wegglijdt in plaats van door het papier te worden vastgehouden. Dit biedt naar eigen zeggen twee voordelen: een grotere barrièrewerking in vergelijking met een standaard papieren zak met plastic folie, waardoor de houdbaarheid van het product erin wordt verlengd. En, omdat het recyclebaar is, biedt het een duurzaam alternatief voor conventionele oplossingen.

‘We realiseerden ons dat we, door onze technologieën te verenigen, een nieuwe papieren zak konden creëren die een vergelijkbaar niveau van vocht- en vetbestendigheid kon bieden als een conventionele zak met een plastic laminaatlaag, of zelfs hoger’, legt Marco Tramontano, Sales Director Italië bij UPM Specialty Papers, uit. ‘Door UPM Asendo Pro te gebruiken als extra barrière met hoge vetbestendigheid voor de buitenlaag, heeft deze innovatie de bestaande MoistShield-eigenschappen versterkt en biedt tegelijkertijd een uitstekend drukoppervlak.’

Artikel delen