Tetra Pak: Verspillingsvrije Week: slimmer verpakken voor minder voedselafval

Verspillingsvrije Week: slimmer verpakken voor minder voedselafval

Van 8 tot 14 september staat Nederland in het teken van minder voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije Week roept het platform Samen Tegen Voedselverspilling iedereen op bewuster met eten om te gaan. Dat blijft hard nodig:  in 2022 verspilde de Nederlandse consument thuis gemiddeld 33,4 kilo voedsel per persoon. ‘Met slimme verpakkingstechnologie blijft voedsel langer vers en voorkomen we verspilling’, zegt Nathalie Walter, Sustainability Manager France & Benelux bij Tetra Pak.

De Verenigde Naties willen voedselverspilling wereldwijd halveren tegen 2030, en Nederland onderschrijft dat doel. Toch gaat het nog vaak mis: bijna een derde (30%) van al het geproduceerde voedsel gaat verloren. Alleen al in Nederland belandt jaarlijks gemiddeld 33,4 kilo per persoon in de vuilnisbak.

De impact van verspilling reikt ver. Voedsel legt een lange weg af voordat het op tafel staat: van het veld, via de fabriek, naar de winkel en naar huis. Gooi je eten weg, dan gooi je ook alle gebruikte energie en middelen weg. In Nederland zou een week lang niets weggooien ruim 23 miljoen maaltijden en meer dan 34 miljoen kilo CO₂ schelen.

Bewuster consumeren

Om consumenten te inspireren, organiseert “Samen Tegen Voedselverspilling” jaarlijks de Verspillingsvrije Week. In 2024 deden vier miljoen Nederlanders mee door gerichter boodschappen te doen, restjes op te eten of creatief te koken. Sinds vorig jaar is Tetra Pak officieel partner van de stichting. Samen willen zij consumenten én producenten ondersteunen in het verminderen van voedselverlies.

‘Een verpakking die eten optimaal beschermt, helpt supermarkten én consumenten om minder weg te gooien'

Efficiënter produceren

Innovatie helpt verspilling al bij de bron voorkomen. Voor sojadranken ontwikkelde Tetra Pak een nieuwe technologie waarbij de hele boon wordt benut.  Doordat de vezels (okara) in de drank blijven, stijgt het vezel- én proteïnegehalte en ontstaat er minder afval. Bovendien is de drank zes tot twaalf maanden houdbaar zonder conserveringsmiddelen.

Tekst gaat verder onder de foto.

TetraPak_adv_wk37_25_R&D

Ook bij andere producten maakt slimme technologie het verschil. De Tetra Pak® VCC vertical blender is de eerste verticale blender voor cottage cheese en vermindert productverlies met tot wel 90% ten opzichte van horizontale systemen.

Verpakken loont dubbel

Niet alleen in de fabriek, ook daarna maakt verpakking het verschil. Dankzij de aseptische verpakkingstechnologie van Tetra Pak blijven producten langer goed, zonder conserveermiddelen of koeling tijdens transport. Dat bespaart energie en verkleint de kans dat voedsel onderweg verloren gaat. Walter besluit: ‘Een verpakking die eten optimaal beschermt, helpt supermarkten én consumenten om minder weg te gooien. Zo bouwen we stap voor stap aan een duurzamer voedselsysteem.’

Meer artikelen

recent new image
Tipa en Bio4Pack lanceren...

Tipa Compostable Packaging en Bio4Pack...

Lees meer
recent new image
Verspillingsvrije Week:...

Van 8 tot 14 september staat Nederland...

Lees meer
recent new image
Structurele...

Met de publicatie van het rapport Een...

Lees meer
recent new image
Statiegeld onder druk:...

De Inspectie Leefomgeving en Transport...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox