Wasmiddelfles van 95% gerecycled plastic in Zweedse schappen

PCR fles ICA Gruppen Swedish Plastic Recycling

Wasmiddelfles van 95% gerecycled plastic in Zweedse schappen

In Zweden komt een wasmiddelfles van een nieuw circulair plastic in de schappen. Swedish Plastic Recycling en retailorganisatie ICA Gruppen lanceren een verpakking gemaakt van 95% gerecycled plastic, afkomstig uit Zweedse huishoudens.

Skona-fles illustreert ideaalbeeld

Volgens Mattias Philipsson, CEO van Swedish Plastic Recycling, maakt de nieuwe Skona-fles de weg vrij voor plastic verpakkingen om nu deel uit te maken van de circulaire economie: ‘Het illustreert het ideaalbeeld van het circulaire systeem dat we proberen op te bouwen, waarbij een gebruikte plastic verpakking een nieuwe plastic verpakking wordt. Dit was een zeer belangrijk project dat een paradigmaverschuiving voor plasticrecycling zal creëren. Als we circulariteit bereiken, kunnen we de uitstoot van verbranding minimaliseren en de behoefte aan nieuw plastic verminderen.’

ICA volgt eigen ambities

‘Binnen ICA focussen we op het minimaliseren van de milieu-impact van verpakkingen en het bijdragen aan meer circulaire plasticstromen. Met de nieuwe Skona-fles volgen we onze eigen ambities om het gebruik van gerecycled plastic te vergroten. Ook laten we klanten duidelijk zien dat hun productkeuze en het feit dat ze de verpakking achterlaten voor recycling bijdragen aan een duurzamere samenleving en duurzamere producten. We denken dat dat zeer gewaardeerd zal worden’, aldus Kerstin Lindvall, directeur duurzaamheid bij ICA Gruppen.

‘Met de Skona-fles laten we klanten duidelijk zien dat hun productkeuze bijdraagt aan een duurzamere samenleving.’

Hele keten werkt samen

Voor het ontwikkelen van de circulaire Skona-fles heeft de hele keten samengewerkt. Consumenten hebben gebruikte verpakkingen gesorteerd, Swedish Plastic Recycling heeft het specifieke type plastic uitgezocht en gescheiden, Aage Vestergaard Larsen A/S (AVL) heeft het materiaal gewassen en gegranuleerd en ICA heeft in samenwerking met Nopa Nordic de nieuwe wasmiddelfles geproduceerd. Deze ligt medio maart in de Zweedse winkelschappen.

Aan nieuwe wetgeving voldoen

De investering loopt voor op de Europese wetgeving die naar verwachting in 2030 komt. Zo moeten verpakkingen die in contact komen met voedsel 10% gerecyclede plastic grondstof bevatten en overige verpakkingen 35%. Voorwaarde voor producenten van kunststof verpakkingen om aan de nieuwe wetgeving te kunnen voldoen, is dat er hoogwaardige gerecyclede kunststof grondstof beschikbaar is oftewel dat er sprake is van circulariteit in de markt.

PCR fles wasmiddel Zweden
De nieuwe Skona-fles: 95% gerecycled plastic afkomstig uit huishoudens

Site Zero

Swedish Plastic Recycling neemt binnenkort een nieuwe vestiging in gebruik: Site Zero, ’s werelds grootste en modernste plastic recycling faciliteit. Daarmee kan de organisatie nieuwe circulaire kunststofverpakkingen produceren van een tiental soorten kunststof. Precies op dezelfde manier als de Skona-fles.
Artikel delen