Weerribben Zuivel stapt over op tethered cap van Elopak

Weerribben Zuivel stapt over op tethered cap van Elopak

Familiebedrijf Weerribben Zuivel heeft in Nederland een primeur met de tethered cap van Elopak. Het betreft de Pure-TwistFlip dop die is bevestigd op de Pure-Pak kartonverpakking. Het melkpak voldoet daarmee alvast aan de Europese Single Use Plastics Directive (EU-richtlijn 2019/904). Deze richtlijn geldt vanaf 2024. Met de vroege omschakeling naar de nieuwe vastgebonden sluiting onderstreept het bedrijf haar focus op duurzame zuivel en verpakking.

Gemak

De Pure-TwistFlip is zo ontworpen dat deze gedurende de gehele levensduur van de kartonverpakking blijft vastzitten. Dit draagt bij aan minder zwerfvuil. Het nieuwe sluitingstype met het Screw-Flip-mechanisme biedt de consument maximaal gebruiksgemak: eenmaal geopend kan de sluiting overal worden gepositioneerd en interfereert deze niet bij het gieten. De versheidsafdichting biedt extra bescherming tegen lekken, waardoor de verpakking ook liggend in de koelkast kan worden bewaard.

 

Duurzaam

‘Duurzaamheid in al onze activiteiten is van oorsprong erg belangrijk en onze klanten willen dat onze producten in een duurzamere verpakking worden verpakt’, zegt Edwin Crombags, Commercieel Manager bij Weerribben Zuivel. De nieuwe dop van Elopak, de Pure-TwistFlip, is recyclebaar en de kleine versie is lichter dan elke eerdere dop, waardoor de koolstofvoetafdruk verder is verkleind. De dop is te vinden op de onlangs op de markt gebrachte Zuiver Zuivel Biodynamische producten in 1 liter en 500 milliliter Pure-Pak verpakkingen.

Elopak_Weerribben_2

Europese richtlijn

De Europese richtlijn 2019/904 verplicht vanaf medio 2024 dat alle drankkartons en andere drankverpakkingen voor eenmalig gebruik voorzien zijn van een vastgebonden doppen, de zogenoemde tethered cap. Zo wordt recycling van de gehele verpakking gewaarborgd.

Soepele overgang

‘We werken al meer dan twee jaar samen met Elopak. De technische teams stelden ons in staat om onze vulmachines eenvoudig aan te passen voor de nieuwe vastgebonden dop’, aldus de commercieel manager bij Weerribben Zuivel.

Wolfgang Buchremer, chief technology officer bij Elopak voegt hier aan toe: ‘De overstap naar onze nieuwe Pure-TwistFlip kan met relatief weinig technische inspanning en tijd worden geïmplementeerd op de bestaande afvulmachines. Met de professionele ondersteuning van ons on-site team van technici zullen we de overgang naar de nieuwe generatie sluitingen zo gemakkelijk mogelijk maken voor onze klanten.’

Nederland en België

De zuivelproducten van Weerribben Zuivel zijn verkrijgbaar in Nederland en België en verpakt in de FSC-gecertificeerde verpakking van Natural Brown Board. De zuivelfabriek koos ook voor hernieuwbare PE in de kartonnen barrière en de sluiting. PE is afgeleid van tall olie-gebaseerde grondstoffen uit Scandinavische bossen.

 

Artikel delen