Mechanische recycling van foodgrade PP stap dichterbij dankzij hulp AI

AI Foodgrade PP

Mechanische recycling van foodgrade PP stap dichterbij dankzij hulp AI

 

Een revolutionair onderzoeksproject genaamd OMNI, geleid door Recycleye, Valorplast en TotalEnergies, heeft onlangs opmerkelijke doorbraken bereikt in de mechanische recycling van polypropyleen (PP) voor voedselverpakkingen. Door kunstmatige intelligentie (AI) en computervisie te combineren met een doeltreffend decontaminatieproces, biedt deze nieuwe technologie een geavanceerde oplossing voor het mechanisch recyclen van PP voor voedselcontacttoepassingen. 

AI voor identificatie en scheiding  

Project OMNI is een vooruitstrevend initiatief dat gebruikmaakt van AI en machine learning om voedselkwaliteit PP te identificeren en scheiden uit huishoudelijk post-consumer afval. Geselecteerd als een van de zeven succesvolle projecten in oktober 2020 door Citeo, een bedrijf dat zich inzet voor het verminderen van milieueffecten van huishoudelijke verpakkingen en papier, heeft OMNI in 18 maanden onderzoek alternatieven ontwikkeld voor digitale en fysieke oplossingen die grootschalige verpakkingswijzigingen vereisen. 

AI Foodgrade PP TotalEnergies

Succesvolle resultaten  

De resultaten van Project OMNI zijn indrukwekkend. In een demonstratie-eenheid heeft Recycleye met behulp van AI en robotische sortering een succesvolle ophaalsnelheid van 50% van het voedselkwaliteit materiaal bereikt, met een zuiverheid van meer dan 95%. Het gesorteerde materiaal is vervolgens gebruikt voor verdere decontaminatie op een semi-industriële pilot, waar TotalEnergies met zijn polymeerexpertise reukloos en schoon gerecycled polypropyleen (rPP) produceerde, geschikt voor hoogwaardige verpakkingstoepassingen. 

Kansen voor circulaire PP-verpakkingen 

Dit innovatieve proces toont de efficiënte decontaminatie van voedselkwaliteit PP-afval aan, gesorteerd met behulp van AI en computervisie, en opent nieuwe perspectieven voor de circulariteit van polypropyleen verpakkingen. Nathalie Brunelle, Senior Vice President, Polymeren bij TotalEnergies, benadrukt: "Dit project toont niet alleen aan hoe geavanceerde technologie de materiaalcirculariteit kan verbeteren, maar opent ook de weg naar een breder scala van toegankelijke toepassingen voor gerecyclede polymeren om onze klanten te bedienen." 

Victor Dewulf, CEO van Recycleye, voegt toe: "We zijn buitengewoon enthousiast om deze succesvolle toepassing van onze robuuste AI-gestuurde sorteertechnologie op semi-industriële schaal te zien. Deze toepassing opent de mogelijkheid om nieuwe markten te creëren voor gerecyclede kunststofmaterialen en verandert uiteindelijk de economie van recycling." 

"De mogelijkheid om voedselkwaliteit PP te recyclen is een sleutelfactor voor de oprichting van een circulaire economie voor PP-verpakkingen. AI is een veelbelovende route om dit doel te bereiken," aldus Alban Cotard, Sales Quality and Development Manager bij Valorplast. 

Dit  project lijkt een significante stap voorwaarts te zijn in de circulaire economie van verpakkingen, waarbij recycling en kunstmatige intelligentie samenkomen om duurzamere oplossingen te bieden voor het hoogwaardig inzetten van plastic afval. 

Artikel delen