Woola vervangt plastic verpakkingen door schapenwol

Woola duurzaam alternatief plastic verpakking

Woola vervangt plastic verpakkingen door schapenwol

Schapenwol als duurzaam alternatief voor plastic, met dit voor ogen werd in 2020 het Zweedse verpakkingsbedrijf Woola opgericht. De oprichters runden eerder een e-commercebedrijf en waren getuige van het gebrek aan herbruikbare verpakkingen en de grote duurzaamheidsproblemen, die zich voordoen in de verpakkingsindustrie. Met Woola willen zij bijdragen aan een oplossing. 

200.000 ton wol

Jaarlijks wordt 141 miljoen ton plastic verpakkingen geproduceerd, waarvan ongeveer 14% wordt ingezameld voor recycling, en een nog kleiner deel daadwerkelijk wordt gerecycled. Tegelijkertijd wordt tot 90% van de schapenwol die overblijft van boerderijen in heel Europa vernietigd (in Zweden is dat zo’n 50%). Dit komt meer op 200.000 ton wol die elk jaar verloren gaat, omdat deze wol te grof wordt bevonden voor de textielindustrie. Woola wil deze cijfers bestrijden door duurzame wollen verpakkingen te creëren die plastic vervangen, zonder concessies te doen op het uiterlijk; een verpakking die het product beschermt én aantrekkelijk is voor de ontvanger.

Natuurlijk hightech materiaal

Het doel van Woola is om in 2030 het gebruik van noppenfolie, gemaakt van fossiele brandstoffen, te halveren door afvalwol van lokale schapenboeren te gebruiken voor de productie van verpakkingsmateriaal. Materiaal dat anders zou worden weggegooid, maar dat in plaats daarvan een duurzaam alternatief voor plastic creëert. Schapenwol is een natuurlijk hightech materiaal dat door haar elasticiteit, waterafstotende werking en thermische weerstand zeer geschikt is als verpakkingsmateriaal.

De tekst gaat onder de foto verder.

Woola plastic afval duurzaam alternatief schapenwol
Woola-verpakking met schapenwol als duurzaam alternatief voor noppenfolie

B Corp-certificaat

Woola is B Corp-gecertificeerd en voldoet aan de hoge normen op het gebied van prestaties, verantwoordelijkheid en transparantie wat betreft milieu en mensenrechten. Deze normen zijn geïntegreerd op alle niveaus van het bedrijf en komen tot uiting in alles; van vrouwelijke vertegenwoordiging op hoge posities tot goede arbeidsomstandigheden in de fabrieken. De verpakking wordt vervaardigd in Estland en verkocht aan retailers in heel Europa. Tegenwoordig worden de producten gebruikt door Zweedse bedrijven zoals Mantle, BioGaia, Källa en andere bedrijven in onder meer beauty, voedingssupplementen, sieraden, kleine elektronica en luxeartikelen.

Artikel delen