Zwarte NIR detecteerbare dop voor meer kunststofrecycling

Kornelis kunststof doppen en sluitingen

Zwarte NIR detecteerbare dop voor meer kunststofrecycling

Bij Kornelis Caps & Closures hebben innovatie en duurzaamheid hoge prioriteit. De leverancier van kunststof doppen en sluitingen investeerde in de ontwikkeling van een zwartkleurige NIR detectable dop, die makkelijker kan worden gerecycled. 

Innovatie en vakmanschap

Al meer dan tachtig jaar produceert Kornelis Caps & Closures doppen en sluitingen voor elk denkbaar product. Vanzelfsprekend is het bedrijf trots op zijn succesvolle geschiedenis, toch blijft innovatie Kornelis’ drijvende kracht. In eerste instantie lijkt de rol van een kunststof sluiting misschien eenvoudig en de productie ervan niet al te ingewikkeld. De dop heeft doorgaans een functioneel doel: het veilig houden van een product en het bieden van optimaal gebruiksgemak. Toch gaat achter deze ogenschijnlijke eenvoud een flinke dosis innovatie en vakmanschap schuil, waardoor de ene sluiting simpelweg beter is dan de andere sluiting.

Kornelis strooidop

Een goed voorbeeld hiervan is de kunststoffen strooidop: een schroefsluiting met twee opties voor productdosering. De ene kant heeft een brede opening aan de bovenkant, waardoor grotere hoeveelheden product in één keer eruit komen. Dit is ideaal voor gebruik bij recepten als een specifieke hoeveelheid van het product nodig is, zoals een eetlepel of een bepaald aantal grammen. De andere kant van de dop bestaat uit meerdere, kleine openingen en is bedoeld om te bestrooien, te garneren of een kant-en-klaarmaaltijd op smaak te brengen. De Kornelis strooidop is verkrijgbaar in 38, 63, 82 en 85 mm.

Benieuwd hoe de productie van een strooidop eruitziet? Bekijk dan de video!

NIR detecteerbare dop

Wat Kornelis onderscheidend maakt, is de continue zoektocht naar verbeteringen op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Het bedrijf weet uit ervaring dat elk merk verschillende behoeften heeft en ziet tegelijkertijd dat voor elk merk duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Hierop anticipeert Kornelis met de ontwikkeling van een zwartkleurige NIR detecteerbare dop. De meeste zwarte en donkergekleurde kunststoffen zijn namelijk niet zichtbaar voor de optische of nabij-infrarood (NIR) detectoren, die veel worden gebruikt in recyclingfaciliteiten. Hierdoor zijn ze moeilijk te sorteren in post-consumer afval.

Milieu-impact reduceren

Als het niet mogelijk is om donker kunststof te sorteren op kleur of polymeertype, kan dit terechtkomen in de afvalstroom die bestemd is voor storten of verbranden. Ook kan het de waarde voor en de kans op hergebruik van de gesorteerde kunststof verminderen. Om deze reden investeerde Kornelis in kleurtechnologie, waarmee de zwarte kleur in de doppen NIR-detecteerbaar is. Zo draagt het bedrijf bij aan de recycleerbaarheid van kunststof en helpt het merken hun milieu-impact te reduceren.

Wil je meer weten?

Naast de kleur zwart zijn de kunststof doppen van Kornelis ook in vele andere kleuren verkrijgbaar. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op via 0521 51 27 41 of info@kornelis.nl.

Artikel delen