1 miljard blikken in 10 maanden tijd geproduceerd

1 miljard blikken in 10 maanden tijd geproduceerd

Ruim vóór het eind van het jaar vulde de Sittardse bottelaar Refresco het 1 miljardste blikje. Een record voor de fabriek die gespecialiseerd is in het bottelen van complexe dranken.

Het is voor het eerst dat Refresco Sittard de mijlpaal van 1 miljard blikken per jaar overschrijdt. Plantmanager Frank Stawniak: “Vorig jaar haalden we ruim 977 miljoen blikken. Dat we nu begin november over de miljard gaan, zegt veel over de inzet en de ambitie van ons hele team. Door de processen steeds te verbeteren, door storingen te voorkomen en door efficiënter te werken, hebben we deze mijlpaal nu ruim voor het eind van het jaar al bereikt. Een topprestatie!”

Op het 1 miljardste blikje dat begin november de fabriek aan de Sittardse Dr. Nolenslaan verliet, zoek je tevergeefs naar de naam Refresco. “Wij werken volledig in dienst van onze klanten, stuk voor stuk bekende A-merken. Namen noemen, doen we niet”, vertelt Frank. “Ik kan wél vertellen dat het om complexe dranken gaat. Denk aan dranken met ingewikkelde recepturen zoals energiedranken, mixdranken, of dranken op basis van koffie.”

plantmanager-frank-stawniak

 

4 miljoen blikken per dag produceren wij

100% blik

Refresco Sittard startte in 1964 onder de naam Dranken Industrie Sittard, beter bekend als DIS. Frank: “Toen werden hier voornamelijk glazen flessen afgevuld. Nu verwerken we 100% blik. Elke dag rollen circa 4 miljoen blikken van de band. We werken hier 24/7 in vijf ploegen aan zes productielijnen. Volgend jaar starten we een zevende afvullijn op, maar met onze 500 medewerkers zijn we nu al de grootste Refresco-fabriek in de Benelux. Wij leveren in feite kennis, vakmanschap en technologie. Samen met de klant ontwikkelen we het beste proces zodat we hun dranken beter, sneller en first time right kunnen produceren. Onze klanten stellen ons hun grondstoffen en recepturen beschikbaar. In onze siroopkamers maken onze collega’s hiermee de siropen. In de hoog geautomatiseerde afvullijnen worden de blikken vervolgens gevuld, afgesloten en verpakt. Dat klinkt heel eenvoudig maar het productieproces vraagt in alle fases om nauwkeurigheid en discipline. Onze medewerkers hebben hier dus een hele belangrijke rol in.”

Respect

“Ik heb veel respect voor onze medewerkers”, vertelt Frank. “Ze moeten secuur en toch flexibel werken. Of je nu in de siroopkamer, als operator, bij de technische dienst of in de logistiek werkt, het blijft schakelen, opletten, machines reinigen en omstellen. Onze medewerkers controleren alles; gebruiken we het juiste blik, is het blik droog, klopt de barcode? Juist omdat we voor A-merken werken, zijn de kwaliteitscontroles streng. Wij krijgen het volste vertrouwen van onze klant, daar gaan we heel zorgvuldig mee om.”

Over Refresco

Refresco is een wereldwijde onafhankelijke leverancier van drankoplossingen voor wereldwijde, nationale en opkomende merken en voor retailers, met productielocaties in Europa en Noord-Amerika. Het totale jaarlijkse volume bedraagt bijna 12 miljard liter en de omzet is ongeveer €4,1 miljard. Refresco biedt een uitgebreid assortiment product- en verpakkingscombinaties, van vruchtensappen met 100% fruit tot koolzuurhoudende frisdranken en mineraalwater in pak, PET, aseptisch PET, blik en glas. Gericht op innovatie zoekt Refresco voortdurend naar nieuwe en alternatieve manieren om de kwaliteit van haar product-verpakkingscombinaties te verbeteren, in lijn met de vraag van consumenten en klanten, de verantwoordelijkheid voor het milieu en de marktvraag. Refresco heeft haar hoofdkantoor in Rotterdam en heeft wereldwijd meer dan 13.000 werknemers en 70+ productielocaties.

Refresco Benelux is de Business Unit waar de productie plaatsvindt voor vooraanstaande retailers in Nederland en België en voor nationale en internationale merken. Het hoofdkantoor van Refresco Benelux is gevestigd in Maarheeze, waar zich ook een productielocatie bevindt. Daarnaast heeft Refresco Benelux productielocaties in Bodegraven, Hoensbroek, Ninove (B) en Sittard. 

Artikel delen