Afvalfonds, KIDV, Nedvang en Nederland Schoon verder onder de naam Verpact

Stichting Afvalfonds Verpakkingen en Nedvang, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Nederland Schoon gaan verder onder de naam Verpact.

Afvalfonds, KIDV, Nedvang en Nederland Schoon verder onder de naam Verpact

Vanaf 1 januari 2024 bundelen de Stichting Afvalfonds Verpakkingen en uitvoeringsorganisaties Nedvang, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Nederland Schoon hun krachten en gaan vanaf 1 maart verder onder de naam Verpact.

De nieuwe organisatie focust zich op het sluiten van de kringloop voor verpakkingen om daarmee schaarse grondstoffen voor Nederland te behouden. ‘Hiermee richten we de verpakkingsketen zo effectief, efficiënt en eenvoudig mogelijk in’, meldt de organisatie. ‘Van goed recyclebare verpakkingen en effectieve inzamelsystemen tot innovatie in recycling en herbruikbare verpakkingen. Met als ultiem doel de milieu-impact en de grondstofafhankelijkheid van onze economie te verminderen en in 2050 volledig circulair te verpakken. Fossielvrij en biobased, zonder microplastics en zwerfafval.’

 

Verpact wil kringloop sluiten

‘We kunnen de kringloop alleen sluiten als alle relevante partijen in de keten zich hiervoor gezamenlijk inzetten. Het is onze taak de transitiebeweging zo groot mogelijk te maken én zoveel mogelijk partners te helpen om hieraan bij te dragen. We heten niet voor niets Verpact. Want alleen als we samen de schouders eronder zetten, halen we meer waarde uit grondstoffen.’

Wettelijk verantwoordelijk

Verpact blijft als nieuwe organisatie wettelijk verantwoordelijk voor het organiseren en financieren van de inzameling en recycling van verpakkingsafval in Nederland, vanuit de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen (UPV). Het takenpakket behelst ook de aanpak van zwerfafval, beheer van het statiegeldsysteem en een adviesrol over duurzaam verpakken.

‘Onze wettelijke taak wordt steeds groter’, zegt algemeen directeur Hester Klein Lankhorst. ‘Door samen te gaan in één organisatie werken we hier dagelijks aan met een team van zeer betrokken en gemotiveerde medewerkers en ruim 2400 partners uit de hele verpakkingsketen. Samen brengen we de circulaire economie voor verpakkingen elke dag een stapje dichterbij. Dit bevordert de werkgelegenheid en we kunnen grondstoffen behouden en waarde toevoegen. Dit draagt bij aan zowel een gezonde economie en arbeidsmarkt, als aan een schonere wereld en dat geeft mij veel voldoening.’

 

Één aanspreekpunt

Met Verpact krijgen producenten en importeurs van verpakkingen één aanspreekpunt. En met de campagnes van Nederland Schoon blijft de organisatie zwerfafval bestrijden. Wat ook blijft zijn de adviezen van het KIDV over duurzaam verpakken, gesteund door de raad van onafhankelijke experts, essentieel voor een duurzame, gesloten verpakkingsketen. Statiegeld Nederland blijft een aparte bestuurlijke entiteit.

 

Bestuur van Verpact

Het bestuur van Verpact bestaat uit Jeroen Kluiters, directeur Financiën, Robert Seegers, directeur a.i. Strategie, Kennis & Innovatie en Bianca Lambrechts, directeur Operations en Hester Klein Lankhorst als algemeen directeur en voorzitter van het bestuur. Daarnaast kent Verpact een Raad van Toezicht die bestaat uit vertegenwoordigers van het verpakkend bedrijfsleven.

Artikel delen