Albert Heijn zegt ‘nee’ tegen plastic broodclips

Domino Benelux: Printen op kartonnen broodclips met thermische inkjet printers óf laser.

Albert Heijn zegt ‘nee’ tegen plastic broodclips

Afgelopen tijd is er een toename in de vraag naar kartonnen broodclips. De bekende supermarktketen Albert Heijn (AH) vraagt toeleveranciers, zoals bakkerij Borgesius, over te stappen van plastic naar kartonnen broodclips. Plastic broodclips zijn namelijk slecht recyclebaar, een verstandige en duurzame keuze van AH. Daarnaast lijkt het een voorbereiding op de veranderende regelgeving in de SUP richtlijn: “kunststofproducten voor eenmalig gebruik”. Aldus Domino Benelux.

Is karton het nieuwe plastic?
Afgelopen 15 maart 2023 zegt Albert Heijn af te willen rekenen met plastic broodclips. In samenwerking met één van de vaste bakkerijen worden voor het eerst kartonnen broodclips gebruikt bij het automatisch afsluiten van broodzakken.

Aankomende zomer zijn volgens AH alle plastic clips vervangen voor de duurzame kartonnen variant. Henk van Harn, directeur merchandising en sourcing bij AH zegt hier in het artikel het volgende over: ‘We kijken continu naar mogelijkheden om minder materiaal, zoveel mogelijk gerecycled materiaal en 100% recyclebaar materiaal te gebruiken. De bekende plastic broodclipjes, waarvan we er jaarlijks 125 miljoen gebruiken, kunnen niet gerecycled worden, omdat ze te klein zijn voor de sorteermachines die voor plastic afval worden gebruikt.’ 

Domino_adv_wk15_23

 

Printen op kartonnen broodclips met thermische inkjet printers óf laser

Domino heeft dé duurzame printoplossing in huis als het gaat om het aanbrengen van een print/markering op de kartonnen variant van de broodclip. Het mooie is dat er waterbasis inkt gebruikt kan worden. Deze is niet alleen goed recyclebaar, maar bespaart ook nog eens 35% op inktverbruik. Met één inktcartridge kan er maar liefst tot circa één miljoen broodclips van een codering worden voorzien. De inkt is zeer geschikt voor voedselverpakkingen, droogt snel en veroorzaakt geen indroging op de cartridge, informeert het bedrijf.

Een alternatief voor thermische inkjet is lasertechnologie. In het geval van het laseren op kartonnen broodclips geeft dit een bruine codering, omdat de ondergrond wegbrandt. Hierbij komen verbrandingsdampen vrij. De installatie van een laser is wat complexer én er is een afzuigsysteem nodig om de veiligheid te waarborgen.

SUP richtlijn

Het belangrijkste doel van de SUP richtlijn, ook wel “regelgeving kunststofproducten voor eenmalig gebruik” is het terugdringen van zwerfafval. De keuze om over te stappen van plastic naar kartonnen broodclips is met deze richtlijn in het achterhoofd dan ook goed te begrijpen. Zoals eerder genoemd zijn de plastic clips te klein om goed te verwerken bij de recycling en belanden snel in de natuur als zwerfafval.

Domino blog

Meer lezen over de ontwikkelingen op het gebied van kartonnen broodclips? Lees er meer over in het blog van Domino:AH zegt ‘nee’ tegen plastic broodclips”.
Artikel delen