De Jong Verpakking: Standaardisatie helpt bij efficiënte supply chain

Groente- en fruitdozen van golfkarton en massief karton worden steeds vaker volgens de Common Footprint Quality (CFQ) standaard geproduceerd volgens De Jong Verpakking

De Jong Verpakking: Standaardisatie helpt bij efficiënte supply chain

Groente- en fruitdozen van golfkarton en massief karton worden steeds vaker volgens de Common Footprint Quality (CFQ) standaard geproduceerd. Volgens De Jong Verpakking heeft dit positieve gevolgen voor de gehele logistieke keten. Je ziet deze kartonnen dozen op steeds meer plaatsen verschijnen, zoals bij retailers, maar ook andere verkooppunten voor groenten en fruit. Je herkent ze aan het CFQ logo onder op de doos.

Deze dozen met het CFQ logo zijn optimaal voor de distributie en het transport van groenten en fruit. ‘Vergroten van de duurzaamheid stond voorop bij het ontwikkelen van de CFQ standaard. Hierbij is rekening gehouden met zo min mogelijk gebruik van karton, waarbij een maximale stevigheid kan worden gegarandeerd, de meest efficiënte beladingsgraad, onderlinge stapelbaarheid en geschiktheid voor de specifieke groenten of fruit. Daarmee heeft iedere schakel in de keten een voordeel, van producent tot retailer’, aldus Peter van Ostaijen, directeur van de brancheorganisatie voor de golfkarton (CBA).  
'Niemand zit namelijk te wachten op een pallet met ingestorte dozen'

Onafhankelijke controle

De CFQ-standaard is gelanceerd door het CBA in samenwerking met de groente- en fruitsector en wordt inmiddels door diverse golfkartonproducenten in de Benelux geproduceerd. De dozen, die geschikt zijn voor transport van groenten en fruit, zijn stevig, beschermen de producten en zijn goed stapelbaar ter bevordering van het logistieke proces. Een onafhankelijk auditbureau controleert de CFQ-standaard. Dit garandeert dat dozen die onder het CFQ-logo worden geproduceerd ook daadwerkelijk voldoen aan de standaardisatie specificaties en kwaliteitseisen. Omdat de dozen door verschillende producenten gemaakt worden, maakt het niet uit of deze verpakkingen uit de fabriek van De Jong Verpakking of een andere kartonleverancier vandaan komen. Een retailer kan de dozen van verschillende leveranciers altijd door elkaar gebruiken.

‘Diverse producten in verschillende doosformaten’

‘Het standaardiseren van verpakkingen heeft nog meer voordelen. Zo kunnen door de standaard maatvoering de dozen ook gemixt worden. Veel van onze klanten leveren namelijk diverse producten in verschillende formaten dozen uit aan hun eindklanten’, aldus Ronald de Wildt, commercieel directeur bij De Jong Verpakking. DeJong.2_adv_wk2_23Deze mixpallets kunnen nu makkelijker gestapeld worden, omdat ze allemaal dezelfde stapelconstructie gebruiken. Hierdoor komen de producten in de doos ook goed aan. Niemand zit namelijk te wachten op een pallet met ingestorte dozen.

Meer informatie

Voor de CFQ standaard is een eigen website gelanceerd. Alle informatie over de CFQ-standaard is te lezen op de website.

Artikel delen