'Een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie'

Tetra Pak: 'Een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie'

'Een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie'

Er zijn diverse uitdagingen bij het produceren van voeding in poedervorm. Het maakt niet uit of het nu gaat om poeders op basis van melk-, wei- of plantaardige ingrediënten, of gespecialiseerde voedingsmiddelen en dranken in poedervorm. De voedselveiligheid, hygiëne, traceerbaarheid en omgang met allergenen moet waterdicht zijn, stelt Tetra Pak.

Het is volgens Ron De Keersmaeker, Director Processing Solutions & Equipment bij Tetra Pak, essentieel om de juiste eigenschappen te verwerken in het eindproduct die aansluiten op consumententrends en hun gedrag: ‘Innovatief vermogen is een belangrijke sleutel tot succes, vooral als het naadloos aansluit op de eisen van de consument. De commerciële kansen die deze innovatie biedt zijn talrijk en bovendien relevant dankzij de hedendaagse voedseltrends gericht op gezonde voeding. Denk aan voedselveiligheid en hygiëne, traceerbaarheid en voorzorgsmaatregelen voor het omgaan met allergenen.’
'Productielijnen moeten zo ontworpen zijn dat ze kruisbesmettingen voorkomen, ongewenste deeltjes elimineren, poederdegradatie beperken en allergenen correct beheren'

Essentiële voorwaarde

Om de volksgezondheid te garanderen worden hygiëne-eisen strenger. De Keersmaeker: ‘Bovendien maken consumenten zich steeds meer zorgen over de risico's van besmette voedingsmiddelen, voornamelijk als het gaat om zuigelingenvoeding.’

TetraPak_Ron_de_Keersmaeker

Ron De Keersmaeker: ‘Naast het bereiken van de ideale eigenschappen van het eindproduct, wordt het daarom nog belangrijker om de samenwerking aan te gaan met experts.'

Professionals in de voedingsmiddelenindustrie hebben volgens De Keersmaeker de verantwoordelijkheid om te werken met leveranciers en apparatuur die totale transparantie kunnen garanderen: ‘Productielijnen moeten zo ontworpen zijn dat ze kruisbesmettingen voorkomen, ongewenste deeltjes elimineren, poederdegradatie beperken en allergenen correct beheren. Het is mogelijk om binnen de industrie een beroep te doen op experts die de traceerbaarheid volledig kunnen automatiseren. Van de individuele componenten tot het volledige productiesysteem. Deze automatisering is een groot voordeel wanneer productieproblemen zich voordoen. Hierdoor is het eenvoudig een foute batch te isoleren en alle producten te traceren en labelen met vermelding van de exacte inhoud en hoeveelheid.’

Samenwerking met experts

De Director Processing Solutions & Equipment ziet dat consumenten steeds veeleisender worden, waardoor de complexiteit ook toeneemt: ‘Naast het bereiken van de ideale eigenschappen van het eindproduct, wordt het daarom nog belangrijker om de samenwerking aan te gaan met experts. Zij kunnen namelijk de behoefte aan innovatie ondersteunen en stimuleren dankzij hun expertise en toegang tot moderne laboratoria en proefprojectfaciliteiten. Dit maakt het mogelijk om op grote schaal te experimenteren met een omvangrijke verscheidenheid aan grondstoffen en een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie te creëren.’ 

Artikel delen