Efficiënter onderhoud en meer productie met Veldkamp

Efficiënter onderhoud en meer productie met Veldkamp

Efficiënter onderhoud en meer productie met Veldkamp

Onderhoud aan een verpakkingsmachine is noodzakelijk, maar betekent een stilstaande productielijn en vaak hoge kosten. Door de vakkundige monteurs van Veldkamp in te huren kunt u op onderhoudskosten besparen én snellere productietijden behalen.

Minder stilstand realiseren

Een voorbeeld uit de praktijk: bij een klant van Veldkamp worden producten klaargemaakt en ingepakt voor de consument. De afnemers van de fabrikant verlangen steeds kortere uitlevertijden en daardoor blijft er minder tijd over voor onderhoud. Voorheen liet deze klant vooral correctief onderhoud uitvoeren door eigen monteurs. ‘Veel stilstand werd veroorzaakt door onderhoud dat voorkomen had kunnen worden’, vertelt de technisch manager. ‘Versleten onderdelen werden pas besteld als ze nodig waren. Hierdoor stond de machine onnodig stil. Ook keken we onvoldoende vooruit. We vervingen bijvoorbeeld niet tijdig alle slijtdelen in een machine. Dit betekende meer onderhoudsmomenten en dus meer stilstand.’ Doordat er geen reservecapaciteit in de productie was, moest het onderhoud aan de productielijnen ruim op tijd worden ingepland. Minder correctief en meer preventief onderhoud bleek de oplossing.

'Daardoor is de monteur meer betrokken bij de machine en de operator'

Een beter onderhoudstraject

Samen met de klant keek Veldkamp naar de mogelijke verbeteringen voor het onderhoudstraject. Omdat het verloop onder de eigen monteurs groot was, koos de klant ervoor om het onderhoud uit te besteden aan de monteurs van Veldkamp. Bovendien is het onderhoud nu opgesplitst, waardoor dit efficiënter te plannen is. Een deel betreft inspectie, waarbij de machine in bedrijf blijft. Een ander deel is onderhoud, waarbij de machine voor een bepaalde tijd stilstaat. Door hun ervaring en de inspectie (conditon based maintenance) weten de monteurs welke slijtdelen op korte termijn aan vervanging toe zijn. Dankzij deze werkwijze is de beschikbaarheid van de machines omhooggegaan, van 80% naar 97%!

Verbetervoorstellen uitwerken

Veldkamp stelde voor deze klant een pool van monteurs samen met gedegen kennis van de machines. Zij kennen niet alleen de apparatuur maar ook de bedrijfscultuur. ‘Je hoeft ze niets uit te leggen en de efficiency is enorm verbeterd’, aldus de technisch manager. ‘Nog een voordeel is dat steeds dezelfde monteurs het onderhoud doen. Daardoor is de monteur meer betrokken bij de machine en de operator. De machine wordt als het ware zijn kindje. De monteurs komen nu zelf met verbetervoorstellen.’ Deze verbeteringen worden bij Veldkamp in-house uitgewerkt en uitgevoerd. Denk aan materialen, waardoor de standtijd van veel slijtdelen aanzienlijk toeneemt. De gehard zilveren assen zijn bijvoorbeeld vervangen door gehard rvs assen. Deze hebben een langere standtijd en produceren geen roestdruppels.

De voordelen op een rijtje

Voor deze klant resulteerde preventief en efficiënter onderhoud in:
  • Stijging van de beschikbaarheid: van 80% naar 97%
  • Daling van de onderhoudskosten van 40%
  • Verlaging van het aantal ‘sleuteluren’ per stop: van 4 naar 3 monteurs Veldkamp (FTE)
  • Verlaging van het aantal onderhoudstops: van 8 naar 4
  • Minder storingen bij de opstart na onderhoud

Veldkamp_adv_wk49_22

 

Meer informatie:

Benieuwd hoe Veldkamp uw bedrijfsproces kan ondersteunen? Klik hier of neem vrijblijvend contact op via 0572 353735.
Artikel delen