Advertorial

Industrie vraagt betrouwbare wikkeltechnologie

Industrie vraagt betrouwbare wikkeltechnologie

Armwikkelaars blijken een hoge betrouwbaarheid te bieden

Uitval in eindverpakkingsverpakkingslijnen betekent hoge kosten door stilstand, waardoor klanten hun goederen later ontvangen. Dat kan claims en imagoschade opleveren. Betrouwbare wikkelapparatuur is dus een vereiste. Armwikkelaars blijken een hoge betrouwbaarheid te bieden.

Een armwikkelaar is betrouwbaarder en heeft minder onderhoud nodig dan een ringwikkelaar

Een volcontinubedrijf ontdekte dat de door STREMA ontwikkelde dubbelkopstechnologie voor armwikkelaars zorgt voor hoge betrouwbaarheid en minder onderhoud. Het bedrijf werkte voorheen met ringwikkelaars, die nogal veel onderhoud vroegen. Ze hadden wel ieder meer dan anderhalf miljoen pallets gewikkeld, maar de stilstand door storingen nam zienderogen toe. Jaarlijks moest het bedrijf de koolborstels en sleepringen vervangen en er waren problemen met de seal- en snij-unit.

 

 

Het probleem: productielijnen vallen stil

Het probleem bij hoge storingsfrequenties is dat de productielijnen hun producten, die van de palletizers komen, niet meer kwijt kunnen en dat is wat geen bedrijf wil.

De oplossing: onderhoudsarme armwikkelaars

images (1)-1Het bedrijf in kwestie viel voor de dubbelkopstechnologie van het Duitse bedrijf STREMA, dat sinds 2012 vanuit Nederland ook de Benelux bedient. Hoe zorgt STREMA ervoor dat de armwikkelaar zo betrouwbaar is? Dat zit in de toegepaste techniek. Zo is de sleepring is volledig gesloten (IP54), waardoor de energieoverdracht naar de draaiende delen betrouwbaar is.

Arm- of ringwikkelaar: wat is het verschil?

Bij een ringwikkelaar is de foliewagen bevestigd aan een ring, bij de armwikkelaar is de foliewagen bevestigd aan een arm. De sleepring van de ringwikkelaar heeft een zeer grote diameter (2400 mm) en is volledig open, de sleepring van een armwikkelaar heeft een doorsnee van 200 mm en is volledig gesloten, dus niet gevoelig voor stof en vocht en daardoor minder storingsgevoelig. De snelheid van de sleepring van de ringwikkelaar is veel hoger, de slijtage dus ook.

De sterke troef: dubbelkops

STREMA past dubbelkopstechnologie toe. Niet een, maar twee foliewagens. Dat biedt hoge snelheden, maar ook betrouwbaarheid. Valt er een wagen uit, dan neemt de andere het over. De capaciteit gaat weliswaar terug, maar de wikkelaar valt niet stil. De operator kan zelf een geschikt moment kiezen om de rol te wisselen. Neem daarbij de solide Duitse bouwwijze en de eenvoudige manier van het folie wisselen, dan zijn de voordelen duidelijk.

Voordelen van de dubbelkops armwikkelaar

downloadBij de STREMA armwikkelaars begint een foliewagen onderaan de lading, de andere bovenaan. Beide maken een enkele slag. De weg die de foliewagens moeten afleggen is in vergelijk met de ringwikkelaar minder dan 50% en ook de verticale snelheden zijn minder dan 50%. Bovendien heeft de armwikkelaar minder massa te verplaatsen. Overall dus minder slijtage en minder energieverbruik. Omdat ieder folie-eind wordt geseald, zijn er geen losse slierten. Ook dat is een van de voordelen die het volcontinubedrijf waardeerde aan de technologie van STREMA.

Video van de STREMA® SAD16B II Double head turntable wrapper, double pallets separate stretched:

 

Artikel delen