Kartoflex organiseert programma: ‘De sector én de keten moeten verduurzamen’

kartoflex-duurzaam-karton-flexibele-verpakkingen

Kartoflex organiseert programma: ‘De sector én de keten moeten verduurzamen’

In de kartonnage & verpakkingsindustrie zijn de eerste bedrijven gestart om gezamenlijk een CO2-reductie van minimaal 30% te realiseren. “30 in 2030” is een initiatief van Koninklijke Kartoflex, de branchevereniging van fabrikanten van kartonnages en flexibele verpakkingen. De bedrijven worden ondersteund door SmartTrackers, via werkgroepen onder deskundige leiding en maken gebruik van een softwaretool voor registratie, berekening, rapportage en management van CO2-reductie. Een deel van de programmakosten wordt vergoed door de branchevereniging.

De bedrijven die onder begeleiding van SmartTrackers gezamenlijk aan de slag gaan met CO2-reductie zijn IG Design Group, Akarton, Klingele Golfkarton en Samsun. IG Design Group in Hoogeveen werkt al langer met SmartTrackers.
Finance & IT Director Eric Hisken: ‘SmartTrackers deed ons inzien dat sommige soorten cadeaupapier tot drie keer hun gewicht in CO2-uitstoot veroorzaken. Inmiddels hebben we een patent op een folieloze rol cadeaupapier. Een lager energieverbruik, minder materialen, minder afval: verduurzaming is een kans om nog concurrerender te worden. Ons doel voor 2030 is minimaal 35% reductie van onze CO2-footprint.’
‘Verduurzaming doe je niet alleen’

Lejeune: ‘Met branchegenoten innoveer je sneller’

‘Verduurzaming doe je niet alleen’, aldus Luc Lejeune, Kartoflex-projectleider “30 in 2030”. ‘Samen met branchegenoten innoveer je je bedrijf sneller en krachtiger in de richting van een groene toekomst. Je bespaart op energie, grondstoffen en andere kosten en je optimaliseert je concurrentiepositie. Deze vier bedrijven zijn nu de SmartTrackers-Koplopers binnen onze branche, maar ik weet zeker dat de rest snel volgt.’ 

Ambitie Kartoflex gebaseerd op klimaatakkoord

De ambitie van Kartoflex is gebaseerd op het klimaatakkoord. Nederland heeft zich gecommitteerd aan CO2-reductiedoelen om de opwarming van de aarde te beperken. Het Greenhouse Gas Protocol uit 1998, sinds 2015 onderdeel van het klimaatakkoord van Parijs, kent drie invloedgebieden voor CO2-reductie:

Scope 1: alle uitstoot die direct het gevolg is van eigen activiteiten,
Scope 2: de indirecte emissies (van inkoop),
Scope 3: alle overige emissies in de keten.

Luc Lejeune: ‘Als bedrijf kun je zelf aan de slag met scope 1 en 2. Maar de hele sector én de keten moeten verduurzamen. Voor scope 3 heb je je collega-bedrijven nodig om samen een vuist te maken en een duurzamere keten te realiseren. Als branchevereniging heb je daarin een verantwoordelijkheid, je bent een katalysator. We hopen dat meer branches ons voorbeeld volgen.’

Digitaal platform

SmartTrackers is een digitaal platform dat bedrijven ondersteunt om beter te presteren op het gebied van duurzaamheid, kwaliteitsmanagement en risicobeheersing. Het bevat eenvoudige software die ondersteunt in het sturen op CO2-reductie. 

Het bestuur van Kartoflex is een samenwerking met SmartTrackers aangegaan om de leden te helpen invulling te geven aan Nederlandse en Europese klimaatdoelstellingen, te voldoen aan nieuwe wetten en regels en aan de toenemende rapportageverplichtingen over CO2-beleid en -uitstoot.

Kartoflex_kick_off

Kartoflex: De kick-off van "30 in 2030". Een initiatief van de branchevereniging om gezamenlijk een CO2-reductie van minimaal 30% te realiseren.

 

Artikel delen