80% van statiegeldflessen retour

80% van statiegeldflessen retour

Na een half jaar statiegeld op kleine flesjes, komt al 80% van alle plastic statiegeldflessen retour. Sinds vorig jaar juli zit er statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Bijna alle Nederlanders (94%) weten dit inmiddels, blijkt uit onderzoek*. Statiegeld Nederland start een vernieuwde publiekscampagne om meer innames te stimuleren.

Van 70 naar 80 procent statiegeldflessen

‘De laatste weken zit het innamepercentage van grote en kleine plastic flessen al op 80%. Dat is een fraai resultaat na iets meer dan een halfjaar en komt mooi in de buurt van de wettelijke doelstelling van 90%’, zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. ‘Sinds de start van het nieuwe statiegeldsysteem medio 2021, kwam gemiddeld 70% van de plastic flessen retour. Omdat veel factoren van invloed zijn op de resultaten is het belangrijk over een langere periode naar de cijfers te kijken. Zo hebben bijvoorbeeld de coronamaatregelen een grote invloed gehad op het aantal flesjes dat werd ingeleverd.’

Publiekscampagne

Dit voorjaar start een nieuwe campagne om Nederlanders te informeren over het belang en de werking van statiegeld op plastic flesjes en flessen. Nu 94% van Nederland weet dat er statiegeld zit op kleine flesjes, is het zaak mensen ook te motiveren om de flesjes in te leveren. Het inleveren van de flesjes moet de norm worden.

Aantal innamepunten blijft groeien

Veel statiegeldflessen komen retour via supermarkten en tankstations langs de snelweg. Maar ook bijvoorbeeld bij sportverenigingen, bioscopen, pretparken, cateringlocaties en op vliegvelden kunnen statiegeldflessen worden ingeleverd. Bij elkaar zijn er al ruim 20.000 innamepunten voor statiegeldflessen en dit aantal groeit nog steeds. Zeker sinds de coronamaatregelen werden versoepeld.

Statiegeld voor het goede doel

31% van de Nederlanders die flesjes inlevert, kiest ervoor het statiegeld weleens te doneren aan het goede doel. Zeker de leeftijdsgroep onder 30 jaar (70%) geeft aan dat ze het doneren van statiegeld aan het goede doel een goed initiatief vinden. Dat kan op steeds meer plekken. Bij bijvoorbeeld de Efteling en bioscoopketen Pathé vind je innamepunten voor statiegeldflessen.

  • De Efteling neemt flesjes in voor Villa Pardoes. In het hele park staan donatiebakken, waarmee het park in de eerste 3 maanden ruim € 36.000 ophaalde. Villa Pardoes biedt gezinnen met een ernstig ziek kind een onvergetelijke, gratis vakantie aan. Met het opgehaalde geld kunnen bijna 15 gezinnen een week lang met elkaar genieten van uitjes naar de Efteling en andere parken.
  • Bioscoopketen Pathé draagt met de inname van statiegeldflessen bij aan een schone leefomgeving. Daarom staan er 240 donatiebakken in 29 verschillende Pathé-bioscopen in Nederland. Inmiddels zijn bij Pathé al meer dan 1.100.000 flesjes ingeleverd, waarmee ruim € 165.000 is opgehaald. De bioscoopketen doneert het volledige statiegeldbedrag evenredig aan drie verschillende goede doelen: Bio Vakantieoord, Stichting Jarige Job en Plastic Whale Foundation.


Afname flesjes in het zwerfafval

Sinds de invoering heeft het statiegeldsysteem zijn nut bewezen in het terugdringen van flesjes in het zwerfafval. Metingen van Nederland Schoon en de Zwerfinator laten zien dat het aantal kleine flesjes in het zwerfafval sinds de invoering van statiegeld aanzienlijk is gedaald. Ook is het aandeel kleine flesjes in het gesorteerde PMD afval de afgelopen 2 kwartalen afgenomen.

Lees een interview met de Zwerfinator

Flesjes inleveren: hoe doe je dat?

Sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Je herkent statiegeldflessen aan het statiegeldlogo op het etiket. Lever statiegeldflessen in de oorspronkelijke vorm in, met goed leesbare barcode en liefst met de dop. Aan de hand van de streepjescode op het etiket herkent de telmachine het flesje en krijg je je geld terug; om deze goed te kunnen scannen moet de fles in de oorspronkelijke vorm zijn.

*Onderzoek uitgevoerd door Enigma Research nov 2021

Bron: Statiegeld Nederland

Artikel delen