Rijksoverheid: 'Tabak in neutrale verpakking'

Rijksoverheid: 'Tabak in neutrale verpakking'

Tags: nieuws

Vanaf vandaag worden rookwaren, zoals sigaretten en shag, verkocht in een verpakking met “donkere” kleuren. Alle nieuw geleverde producten moeten wettelijk op identieke wijze zijn verpakt.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?

Op de donkergroen-bruine verpakkingen mag, behalve de gebruikelijke waarschuwende teksten en angstaanjagende foto’s, alleen nog de naam van de fabrikant en informatie over het rookproduct staan in een standaard lettertype, aldus de Rijksoverheid.

Tabaksverpakking in donkergroen-bruine verpakkingen

Rijksoverheid Nationaal Preventieakkoord

De invoering van de neutrale verpakkingen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Het Preventieakkoord heeft als doel dat Nederlanders onder andere minder gaan roken en kinderen die nu worden geboren niet meer starten met roken.

Effen verpakking

De donkergroen-bruine verpakkingen hebben hun intrede al gedaan in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Hongarije, Noorwegen, Australië en Nieuw-Zeeland. Onderzoek wijst uit dat neutrale verpakkingen het roken ontmoedigt.

‘Ik blijf er alles aan doen om roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Kleuren en beeldmerken vervangen door een saaie verpakking zonder opsmuk is een belangrijke stap op weg naar een wereld waarin geen enkele jongere meer begint met roken’, verklaart Staatssecretaris Blokhuis.

Artikel delen