Duitse stad belast verpakkingen van afhaalmaaltijden

Duitse stad belast verpakkingen van afhaalmaaltijden

Tags: nieuws

Sinds 1 januari heft het Duitse Tübingen belasting op verpakkingen van afhaalmaaltijden.

Geen verpakkingsnieuws meer missen? Schrijf u hier in voor de VerpakkingsManagement Nieuwsbrief.


De Duitse stad Tübingen heft sinds kort belasting op verpakkingen van afhaalmaaltijden.
De Duitse stad Tübingen heft sinds kort belasting op verpakkingen van afhaalmaaltijden.

Voortaan moet er in de Zuid-Duitse stad 50 cent extra worden betaald voor een wegverpakking van een hamburger, een broodje kebab of een drinkbeker. De kosten voor wegwerpbestek bedraagt 20 cent. Er zijn restaurants in de Duitse stad die ervoor kiezen om deze bedragen als statiegeld te berekenen. Klanten kunnen dan later de verpakkingen weer inleveren en krijgen het geld terug.

Verpakkingsafval van to-go maaltijden

Volgens Tagesschau, het Duitse ARD-journaal, heeft Tübingen afgelopen jaar 700.000 euro uitgegeven aan het verwerken van afval in de binnenstad, wat grotendeels bestond uit verpakkingen van afhaalmaaltijden.

‘We heffen alleen kosten die anders bij de stad en de samenleving terecht waren gekomen’, informeert Boris Palmer, burgemeester van Tübingen, over het initiatief.

Aanklacht fastfoodketen

Een vestiging van McDonald’s in Tübingen klaagt de gemeente aan vanwege het nieuw ingevoerde systeem, omdat die twijfelt of de stad wel bevoegd is om de belasting te heffen. McDonald’s Duitsland heeft aangekondigd een eigen systeem te ontwikkelen, waarbij geen belasting wordt geïnd.

Bron: Duitsland Instituut

Artikel delen