Inline gasanalyse voor MAP-verpakkingsmachines

Inline gasanalyse voor MAP-verpakkingsmachines

Tags: nieuws

De MAPY inline gasanalysatoren moeten kwaliteitsborging in gemodificeerde atmosfeer van verpakkingen eenvoudig maken. De apparaten van WITT, fabrikant van gasgerelateerde apparatuur, bewaken de juiste gassamenstelling tijdens het verpakken direct in de verpakkingsmachine. De kosten kunnen worden verlaagd door tegelijkertijd de gebruikte hoeveelheid gas te optimaliseren.

Nog geen abonnement op VerpakkingsManagement? Meld u hier aan en ontvang hét vakblad voor de verpakkingsindustrie het eerste jaar met 30% korting.


Witt: Voorbeeld van een MAP-verpakking.
Voorbeeld van een MAP-verpakking.

De MAPY gasanalysatoren maken het mogelijk om al tijdens het verpakkingsproces een kwaliteitscontrole van de gehele productiehoeveelheid van een machine uit te voeren. Dit biedt de gebruiker naar eigen zeggen meer zekerheid en maakt het mogelijk de steekproefgrootte van de noodzakelijke eindcontrole te verkleinen - met als gevolg lagere personeelskosten. Eventuele storingen worden door de inline-analyse opgespoord en kunnen worden verholpen. Een latere correctie, met inbegrip van het opnieuw verpakken van alle producten, wordt in eerste instantie vermeden.

Twee analysers


De Duitse onderneming WITT heeft 2 gasanalysers ontwikkeld voor MAP-verpakkingsmachines.
De Duitse onderneming WITT heeft 2 gasanalysers ontwikkeld voor MAP-verpakkingsmachines.

WITT heeft twee analysers ontworpen: de MAPY LE voor vorm- en sluitmachines met continue begassing en de MAPY VAC speciaal voor trayseal- en dieptrekverpakkingsmachines met intermitterende begassing.

Kostenreductie

Bij vorm-, vul- en sluitmachines wordt tijdens het inbrengen van de beschermende atmosfeer met behulp van een lans continu een monster uit de sluitvorm-, vul- en sluitzak getrokken en wordt door de MAPY LE gecontroleerd of aan het gewenste gasmengsel wordt voldaan. Daarnaast biedt inline-analyse ook een aanzienlijk potentieel voor kostenreductie. In combinatie met een geschikte gasmenger of een gasdoseerunit wordt door de MAPY LE de hoeveelheid gas gebruikt die noodzakelijk is voor een optimaal verpakkingsresultaat. In de meeste gevallen is een aanzienlijke vermindering van het gasverbruik mogelijk.

WITT-directeur Martin Bender: ‘De MAPY VAC analyseert het instromende beschermgas in het sluitapparaat tijdens de cyclus van de verpakkingsmachine. Als de instelbare grenswaarden voor O2 of CO2 worden overschreden, geven MAPY VAC en LE een alarm of stoppen de verpakkingsmachine direct. Het hele proces verloopt automatisch en met maximale snelheid. Dit resulteert in een volledige en niet-destructieve inline kwaliteitscontrole.’

‘Beide analysers zijn compacte apparaten in hygiënische roestvrijstalen behuizingen. Het digitale besturingssysteem controleert alle acties en verzorgt de communicatie met de gasmenginstallatie. De analysers kunnen via een Ethernet-interface in het netwerk worden geïntegreerd. Alle processen worden intern opgeslagen en kunnen worden geëxporteerd’, aldus Bender.

Artikel delen