LinkedIn Nieuwsronde week 14

LinkedIn Nieuwsronde week 14

LinkedIn is een bron van nieuws dat rechtstreeks van professionals en bedrijven komt. VerpakkingsManagement selecteert interessante bijdragen met een rechtstreekse link. Een LinkedIn Nieuwsronde van een hersluitbaar blikje tot een oproep voor hulp aan Oekraïene.

Kunststof flesjes kan je afsluiten als er nog resten inzitten, blikjes niet. Tot nu.

Op LinkedIn deelt Philippe Lutringer een filmpje waarin een afsluitbaar blikje wordt gedemonstreerd. ‘Mijn afsluitbare drankblikje met volledig aluminium deksel’, schrijft Lutringer. Bekijk het filmpje hier.Johannes naar Berlijn

De verpakking van Johannes won in 2020 een zilveren ‘runner up’ award bij de NL Packaging Awards. Op LinkedIn meldt Johannes Janssen dat de prijswinnende verpakking in Berlijn is te zien.


LinkedIn Nieuwsronde

‘Team AGF-HOLLAND presenteert op 6 en 7 april op de Fruit Logistica in Berlijn ons merk JOHANNES! We kijken ernaar uit om u onze nieuwste producten te laten zien: JOHANNES, hoogwaardige groenten en fruit in duurzame, plasticvrije verpakkingen. Het zal puur geluk zijn!
Zien we je daar? We willen graag kennismaken en praten over alle mogelijkheden van groenten en fruit.’


LinkedIn Nieuwsronde
Label eraf, doos erom. Een oplossing?


Zonder etiket beter?

Alsof de geschiedenis zich herhaalt. Paul Jenkins deelt een duurzame oplossing en weer reageert de Zweedse verpakkingsjournalist Bo Waltegg zeer kritisch.

‘Het Japanse theebedrijf Kirin verwijdert etiketten van hun PET-flessen, voor hun Gogo no Kocha suikervrije thee. Tijdens de vroege stadia van de pandemie testte Kirin deze methode van labelloze verpakking, met behulp van kartonnen dozen met merk- en voedingsinformatie erop gedrukt. Hierdoor konden ze de etiketten van hun flessen weglaten zonder de consumentenervaring te beïnvloeden. Het verwijderen van etiketten wordt gezien als een probleem tijdens het proces van het recyclen van PET-flessen. De flessen zullen nu gemakkelijker worden gerecycled aan het einde van hun gebruik, waardoor kosten worden bespaard en het hele proces sneller verloopt. Is het verwijderen van plastic etiketten en het vervangen door recyclebare kartonnen dozen een stap in de goede richting?

Het antwoord van Bo Waltegg:

‘Nee, het is geen stap in de goede richting. Een kartonnen verpakking zal immers meer impact hebben op het milieu dan een dun etiket. En trouwens, hoe houd je informatie over de inhoud en eventuele allergenen bij als de fles zonder de doos is?Verdringen navulsystemen kleine merken?

Op LinkedIn vraagt Gabriella Carrier het volgende:

Zijn consumenten bereid om af te zien van merkvariëteit voor zero-waste winkelervaringen?

Navulstations worden steeds gebruikelijker in supermarkten en geven alles af, van wasmiddel tot olijfolie. Sommige stations zijn exclusief voor het merk, terwijl andere een select aantal best verkopende producten bevatten. Deze stations vereisen vaak een behoorlijke hoeveelheid vloeroppervlak en bieden veel minder producten per vierkante voet in vergelijking met traditionele productrekken.

Naarmate de beschikbaarheid van traditionele stellingruimte krimpt, lijkt het onvermijdelijk dat kleinere merken harder moeten werken om een plek te verdienen. Hoewel ik niet verwacht dat navulbare stations onze haarverzorgings- of reinigingsproductgangen binnenkort volledig zullen vervangen, denk ik dat we te laat zijn voor een meer kritische beoordeling van hoe het schijnbaar eindeloze aantal verschillende producten dat voor ons beschikbaar is in de winkel te handhaven zal zijn, naarmate we evolueren naar meer navulbare inkoopschema's. Hoe kunnen we er daarom voor zorgen dat kleinere merken (waarvan sommige toonaangevende duurzame en ethische producten leveren) kunnen concurreren met grote gevestigde merken die het zich kunnen veroorloven om gemakkelijk de navulbare stations-arena te betreden?

Hulp voor Oekraïens verpakkingsinstituut

Via het consortium van Europese verpakkingsinstituten (EPIC) is een hulpactie voor het Oekraïens verpakkingsinstituut CPU opgezet. NVC-directeur Michaël Nieuwesteeg ondersteunt de hulp met woord en daad. Hij komt op 13 april (11.00 uur) met Veronika Khalaydzhi PhD, directeur van CPU naar het Microcentrum/EVMI-event in den Bosch voor een speciale presentatie. Hier leest u meer.


Artikel delen