Nieuwsronde: buitenlandse media

Nieuwsronde: buitenlandse media

De redactie van VerpakkingsManagement scant wekelijks buitenlandse verpakkingssites op noviteiten en ontwikkelingen. Deze week vielen ons onderstaande berichten op uit PackagingWorld, PackNews, Neue Verpackung, Packaging Europe en Packaging Scotland.

Mars Petcare stapt over op kartonnen multipacks

Mars Petcare UK stapt over van plastic krimpfolie naar kartonnen multipacks. Het betreft de verpakkingen voor Pedigree en Chappie hondenvoer en Whiskas en Kitekat kattenvoer.
Mars houdt zijn vergelijkingen treffend binnen het dierenrijk en beweert dat de overstap van krimpfolie naar kartonnen multipacks 180 ton plastic elimineert, wat volgens het bedrijf gelijk staat aan 30 olifanten.
‘Voordat de krimpfolie op de gemengde multipack-blikken van Pedigree, Whiskas, Chappie en Kitekat in het VK werd geëlimineerd, gebruikte Mars Petcare UK een monolaagstructuur voor de folieverpakking’, legt Kim Smet, interim general manager bij Mars uit. ‘Hoewel dit een recyclebaar materiaal was, wordt het nog niet op grote schaal gerecycled in het VK. De nieuwe verpakking is nu volledig recyclebaar en verwijdert jaarlijks 15 miljoen afzonderlijke plastic verpakkingen. Daarnaast verlaagt de nieuwe verpakking het energieverbruik doordat er geen krimptunnels meer nodig zijn.’

Bron: Packaging World


Mars stapt over van krimpfolie naar kartonnen multipacks.

FEFCO testmethode voor voedselveilig bedrukken karton

De golfkartonorganisatie FEFCO ( European Federation of Corrugated Board Manufacturers ) heeft een testmethoden ontwikkeld voor bedrukt golfkarton dat in contact komt met voedsel.
Volgens FEFCO is er in de EU geen specifieke regelgeving voor voedselcontact met papier en karton, inclusief golfkarton. Wat wel wordt toegepast zijn de algemene eisen voor alle materialen die in contact komen met voedsel, en die worden vermeld in de kaderverordening (EG) 1935/2004 en in Verordening (EG) 2023/2006 inzake materialen die met levensmiddelen in contact komen. Om deze kloof te overbruggen heeft FEFCO een methode ontwikkeld voor het testen van de conformiteit van bedrukt golfkarton dat wordt gebruikt in voedseltoepassingen. De methodiek omvat een tweestapsmethode, die een officieel goedgekeurde simulator voor papier en karton in voedselcontact en testen combineert met echt voedsel als bevestiging. Het doel van het document is om producenten van golfkarton en hun leveranciers een nuttig methodologisch hulpmiddel te bieden bij het evalueren van de naleving van EU-wetgeving. Het document "TESTING METHODOLOGY FOR PRINTED CORRUGATED BOARD IN FOOD CONTACT" is HIER te lezen/downloaden (pfd).

Bron: PackNews


De golfkartonorganisatie FEFCO ( European Federation of Corrugated Board Manufacturers ) heeft een testmethoden ontwikkeld voor bedrukt golfkarton dat in contact komt met voedsel.

Amazon Duitsland wil overstappen op papieren verzendzakken

Amazon streeft ernaar om tegen eind 2021 in Duitsland te stoppen met het gebruik van single used plastic (SUP) voor zijn omverpakkingen. Het bedrijf beweert dat zijn Duitse logistieke centra het plastic voor eenmalig gebruik geleidelijk zullen afschaffen en overgaan op voornamelijk flexibele papieren verzendzakken bij het verpakken van zowel zijn eigen artikelen als artikelen van derden die klaar zijn voor verzending. Sommige grotere zendingen kunnen nog steeds in golfkartonnen dozen worden verpakt. Daarnaast streeft het bedrijf ernaar om de grootte van de verpakking aan te passen aan het product dat erin zit, opnieuw in een poging om de hoeveelheid gebruikt materiaal te verminderen. De Amazon's Frustration Free Packaging (FFP) -regeling, voor het eerst geïntroduceerd in 2019, was een reactie op de consumentenvraag naar minder verpakkingsafval en minder opvulling met als doel beter passende verpakkingen zonder een extra omdoos. Amazon voegt eraan toe dat het van plan is om meer producten in de originele verpakking te verzenden naar Duitse logistieke centra door simpelweg een adreslabel te bevestigen.

Bron: Packaging Europe


Amazon Duitsland wil plastic verzendzakken vervangen door papieren zakken.

McDonald's test eigen statiegeldsysteem

McDonald's biedt momenteel dranken en desserts in herbruikbare verpakkingen aan in geselecteerde restaurants in de buurt van Berlijn en München. Het bedrijf test dit statiegeldsysteem tot eind 2022 en wil het dan in alle Duitse vestigingen invoeren.
Bij bestelling bij McDonald's kunnen consumenten op verzoek hun eten in herbruikbare verpakking ontvangen, zowel voor consumptie in het restaurant als om mee te nemen bij de McDrive. De fastfoodketen vraagt ​​een euro statiegeld per verpakking, die ze de consument terugbetalen zodra de verpakking wordt teruggebracht naar een filiaal.
Ter plaatse kunnen medewerkers en gasten feedback geven over de herbruikbare verpakkingen. Het bekerontwerp dat de keten landelijk wil invoeren, wordt na de test verder ontwikkeld op basis van de feedback van de gasten. Het bedrijf is van plan om tegen december 2022 het herbruikbare statiegeldsysteem voor ijs en dranken in heel Duitsland in te voeren.

Bron: Neue Verpackung


Voor drankjes en desserts is het herbruikbaar statiegeld gepland. (Afbeelding: McDonald's)

Vleesverpakking absorbeert vleessappen

Een onderzoeker van de Swansea University heeft een verpakking ontwikkeld voor rauw vlees die absorptie pads overbodig maakt. De tray neemt de vleessappen zelf op. Het ontbreken van pads maakt recyclen eenvoudiger.
De verpakking is ontwikkeld door Alaa Alaizoki in samenwerking met en de Materials and Manufacturing Academy van de Swansea University. De bedenkers melden dat de verpakking voldoet aan de vereiste standaard voor verpakking van rauw vlees, waarbij de schaal zelf de sappen van het vlees vasthoudt door 'speciaal' ontworpen holtes die het sap vasthouden.
Het zorgt er ook voor dat de sappen van het vlees op hun plaats blijven tijdens opslag of transport, wat volgens het instituut de houdbaarheid en het uiterlijk van het product behoudt - terwijl ook de verpakking zelf volledig recyclebaar is.

Bron: Packaging Scotland


Kleine ruimtes houden vleesvocht vast, zodat er geen absorptiepads nodig zijn.

Artikel delen