Nieuwsronde: internationaal nieuws

Nieuwsronde: internationaal nieuws

Nieuwsronde uit de mailbox van VerpakkingsManagement: een selectie van nieuws uit het buitenland.

De vakantieperiode breekt aan. Dat betekent dat ook het nieuws opdroogt. Daarom deze week niet zes, maar drie berichten. Vanaf medio augustus komt deze online rubriek weer terug.


Nieuwsronde
De Schubert tog.519 is ontwikkeld voor pick & place-toepassingen met lichtgewicht producten

BOBST Expertfold 110 A3

BOBST heeft een nieuwe, multifunctionele versie van zijn Expertfold 110 vouwlijmmachine onthuld, die volgens de fabrikant grotere veelzijdigheid en ongeëvenaarde tijdbesparende voordelen biedt voor verpakkingsconverters.

De Expertfold 110 A3 bevat nieuwe geïntegreerde speciale modules om crash-lock- en 4- en 6-hoekdozen te produceren. Met deze modules worden taakwisselingen, van het ene doostype naar het andere, vereenvoudigd en sneller gemaakt.

Pierre Binggeli, Product Line Director Folder-gluers bij BOBST: "BOBST tilt de veelzijdigheid en efficiëntie van de productie naar een nog hoger niveau met deze nieuwe versie van de Expertfold 110. De insteltijden worden met maar liefst 80% verkort, waardoor de omsteltijden drastisch worden verkort en de uptie geoptimaliseerd.

“De Experfold levert een productiesnelheid van dozen tot 450 meter per minuut en wanneer hij dozen met vier verwerkt gebruikt, kan hij tot een half miljoen dozen per dag produceren! Dit is een uitstekende machine in termen van prestaties en precisie voor het vouwen en lijmen van alle soorten vouwkartonnen dozen, nog verder verbeterd door de integratie van speciale modules.”

www.bobst.com


Nieuwsronde
De Experfold levert een productiesnelheid van dozen tot 450 meter per minuut.

Schubert introduceert cobots

Met zijn cobots bewijst machinefabrikant Schubert dat technologieën niet zomaar worden geadopteerd, maar ontwikkeld tot innovaties voor de industrie. De eerste cobots worden al getest door klanten voor de automatisering van invoerprocessen. Het gebruik van beeldverwerking met onderliggende kunstmatige intelligentie maakt de nieuwe coöperatieve robots van Schubert flexibel en eenvoudig te programmeren. Alvorens een nieuwe technologie te ontwikkelen, analyseert Schubert eerst de processen en bedrijfsmodellen die de verpakkingsindustrie in de toekomst het meest zullen beïnvloeden. Daarom speelt robotica al meer dan 40 jaar een centrale rol in het bedrijf. Nu heeft de fabrikant van verpakkingsmachines een nieuwe mijlpaal in zicht met zijn cobot, genaamd ‘tog’. Voor de eerste keer ooit automatiseren Schubert-cobots eenvoudige handmatige processen buiten de zeer efficiënte machinesequenties en kunnen ze zeer snel worden aangepast aan nieuwe taken zonder enige programmeerkennis. Ralf Schubert, Managing Partner van Gerhard Schubert GmbH, beschrijft de grondgedachte: "We hebben de tog.519 ontwikkeld voor pick & place-toepassingen met lichtgewicht producten, waar eerdere cobots niet in hun kracht zouden zijn." De tog vereenvoudigt en versnelt verpakkingsprocessen nog verder: "Met een van onze cobots kunnen fabrikanten in de toekomst veel flexibeler reageren op veranderende marktsituaties en eisen.”

www.gerhard-schubert.de

Markt voor medische tubes

Niet alleen tegen de achtergrond van demografische veranderingen, maar ook na de lancering van nieuwe medische toepassingen, is de markt voor medische buizen een belangrijke groeimarkt geworden. Zo winnen minimaal invasieve ingrepen aan populariteit, wat op zijn beurt leidt tot een sterke toename van de vraag naar buisjes. Ook de eisen in dit verband zijn enorm toegenomen. Er worden steeds complexere functies verwacht.

Waar er vroeger behoefte was aan standaardbuizen om de ontwikkeltijden en -kosten zo laag mogelijk te houden en snel resultaten te verkrijgen, wordt tegenwoordig vaak de voorkeur gegeven aan op maat gemaakte, op maat gemaakte oplossingen, b.v. als het gaat om het verkrijgen van meerlaagse buizen die in een co-extrusieproces kunnen worden vervaardigd. Terwijl maar liefst 90 procent van de buisverkopen slechts tien jaar geleden catalogusaankopen waren, is naar schatting 90 procent van de buistoepassingen tegenwoordig op maat gemaakt.

Dat is de reden waarom in plaats van fabrikanten van geëxtrudeerde standaardbuizen, tegenwoordig wordt vertrouwd op gespecialiseerde en complexe oplossingen met een hoge mate van naleving en soepel projectbeheer.

Het scala aan materialen dat beschikbaar is voor het vervaardigen van medische buizen is enorm: van COC en EVA, HD-PE en LD-PE via PA6.12, PA 11 en 12, PEBA, POM, PVC en PVDF tot TEEE-, TPU- en TPE-materialen. Maar niet elk materiaal is geschikt voor alle toepassingsgebieden en niet elke materiaalcombinatie is zinvol voor het respectievelijke vereiste profiel. Het hangt altijd af van welke specifieke kenmerken voor welke toepassing vereist zijn. De formuleringen van materialen die worden gebruikt om verschillende taken uit te voeren, zorgen voor bio-compatibiliteit, weerstand tegen chemicaliën/media, anti-knik, een aangenaam oppervlak, transparantie en steriliseerbaarheid.

Ontwikkelingen op het gebied van medische buizen zijn te zien op de vakbeurs Fakuma, van 12-16 oktober 2021 in Friedrichshafen.

www. fakuma-messe.de

Artikel delen