Papercooler van BVP wint Afvalfonds verpakkingen award

Papercooler van BVP wint Afvalfonds verpakkingen award

BVP heeft de Afvalfonds Verpakkingen Award in de categorie ‘Verpakkend bedrijfsleven met de best recyclebare verpakking’ gewonnen. De ‘papercooler’ koelbox biedt een duurzaam alternatief voor de EPS (piepschuim) variant. Hij is verwerkbaar in de reguliere afvalstroom van papier en goed recyclebaar. Daarnaast is hij beschermend, herbruikbaar en makkelijk transporteerbaar en vervoerbaar.

‘Deze innovatie maakt plastic (EPS) overbodig door geheel om te schakelen naar papier dat uitstekend gerecycled kan worden’, zei Chris Bruijnes van Kennis Instituut Duurzaam Verpakken die de award uitreikte. ‘Dit is radicaal omdenken van een compleet product. Ook is er goed nagedacht over transport omdat de cooler plat te vervoeren is. Doordat geen EPS wordt gebruikt, wordt met de Papercooler op het aspect duurzaamheid een grote slag geslagen.’
De Papercooler is niet alleen een duurzame keuze, maar ook maatschappelijk verantwoord. Het assembleren van de dozen gebeurt door een werkvoorziening die plaats biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Ontwikkeling Papercooler

De Papercooler koelbox is ontwikkeld in samenwerking met Thermo Fisher Scientific. De box is geheel gemaakt van papier en karton, waarvan circa 70 tot 80 procent afkomstig is uit gerecycled materiaal. Dankzij een uniek en gepatenteerd systeem van gewafelde lagen papier wordt dezelfde isolerende waarde bereikt als die van de piepschuim isolatiebox. BVP is begonnen met leveren van de verpakking in oktober afgelopen jaar. Dit heeft tot nu toe een besparing opgeleverd van ruim 140.000 EPS koelboxen.


Eddo Bakker van BVP met Violetta Bybina van Thermo Fisher tijdens de prijsuitreiking van de afvalfonds Verpakkingen Awards

Artikel delen