Siegwerk: Nieuwe standaard voor PET recycling

Siegwerk: Nieuwe standaard voor PET recycling

Met de Aquantum Alkali Strippable en Sicura UV/LED inkttechnologie heeft Siegwerk, leverancier van printinkten voor verpakkingstoepassingen en etiketten, een nieuwe standaard gecreëerd voor het recyclen van PET-flessen. Het vergemakkelijkt het ontinkten van UV/LED-bedrukte krimpfolies en verbetert de kwaliteit van gerecyclede PET-flessen volgens de Association of Plastic Recyclers (APR).

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?

De technologie is door de APR geaccrediteerd als de eerste UV/LED-oplossing die voldoet aan haar richtlijnen voor de kwaliteitsverbetering van gerecyclede PET-flessen.

‘Het ontinkten van UV/LED-bedrukte sleeves is een bijzondere uitdaging qua recycling. Standaard vormen UV-inkten een vaste, chemisch en mechanisch resistente laag, ze zijn niet gemakkelijk en in de meeste gevallen niet volledig afneembaar van het substraat en minimaliseren daarom de kwaliteit van het gerecyclede materiaal’, legt Fabian Köhn, global product manager narrow web bij het bedrijf, uit.

Siegwerk ontwikkelt nieuwe standaard voor recyclen van PET-flessen en -sleeves

Primer technologie Siegwerk

De primer technologie werkt met Sicura UV/LED flexo inkt serie. Het biedt naar eigen zeggen een goede blokweerstand en vet-, olie- en hittebestendigheid. Het maakt het recyclen van PET-flessen met PET-sleeves mogelijk, zonder de sleeves en de flessen van elkaar te scheiden. De flessen met sleeves worden gemalen met als resultaat een mengsel van PET-fles materiaal en bedrukt PET-krimpfolie materiaal. Dit mengsel wordt gewassen in een hete, bijtende (alkali) wasstap. Hier lost de primer op, de inkt spoelt eraf en laat het heldere substraat achter. Het waswater en de PET-folie worden niet vervuild en voldoen zo aan de vereisten van het APR-testprotocol.

APR richtlijnen

De APR-erkenning is gebaseerd op de technische recyclebaarheid van Siegwerks inktinnovatie voor PET-fles etiketten. Het onderschrijft alleen de ingezonden sleeve structuur bij het aangaan van de meest uitdagende testvoorwaarden en strengste richtlijnen en niet noodzakelijkerwijs de flessen die de sleeves gebruiken. Deze flessen zouden namelijk moeten worden getest om hun eigen eigenschappen met het zogenaamde Critical Guidance Protocol for Clear Pet Articles with Labels and Closures aan te tonen. Dit protocol is het resultaat van een consensus binnen de industrie van belangrijke kwesties met betrekking tot de recycling van postconsumer PET-flessen bestemd voor het duurzaam verbeteren van de kwaliteit van gerecyclede PET-flessen, informeert het bedrijf.

Artikel delen