Stora Enso wil papiermachine ombouwen

Stora Enso wil papiermachine ombouwen

Stora Enso start een haalbaarheidsstudie voor de mogelijke ombouw van een inactieve papiermachine voor een grootvolume consumentenkartonlijn. Bij een succesvolle afronding van de haalbaarheidsstudie kan eind 2022 een investeringsbeslissing worden genomen met opstart in 2025.

Vraag naar duurzame verpakkingen

De strategie van Stora Enso is om te investeren in groei om de sterke, aanhoudende vraag naar duurzame verpakkingen te ondersteunen. De potentiële investering in de fabriek in het Finse Oulu zou gericht zijn op verpakkingssegmenten van hoge kwaliteit en een lage CO2-voetafdruk voor diepgevroren en gekoelde voedingsmiddelen en dranken, evenals voor non-foodtoepassingen zoals farmacie en cosmetica.

Winstgevendheid evalueren

‘Deze investering zou inspelen op de sterke vraag van klanten om plastic in verpakkingen te vervangen. Tijdens de studie zullen we de winstgevendheid van de mogelijke conversie evalueren en hoe we de huidige productieprocessen kunnen optimaliseren om een ​​moderne megasite in Oulu te creëren’, zegt Hannu Kasurinen, Executive Vice President, Packaging Materials-divisie.

Investering

Op basis van een volledige opstart zou de conversie geleidelijk een potentiële impact van 800 miljoen euro per jaar kunnen bereiken. De kapitaaluitgaven worden door het bedrijf geschat op 900 tot 1 miljard euro tussen 2023 en 2026. De investering omvat de ombouw van de voormalige papiermachine en de plaatwerkerij. Het omvat ook investeringen in houtverwerking, de fabriek voor gebleekte chemithermomechanische pulp, de biomassaketel en de afvalwaterzuiveringsinstallatie.


De Oulu locatie van Stora Enso

Verbruik pulphout

De toename van het verbruik van pulphout in Oulu zou ongeveer een miljoen kubieke meter bedragen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de volumes die vrijkomen na sluiting van de Veitsiluoto-site. Met de investering zouden naar schatting 150 tot 200 nieuwe medewerkers nodig zijn, inclusief logistiek en onderhoud. De investering zou ook gebruik maken van interne chemische pulp, wat een netto reductie van ongeveer 300.000 ton in Stora Enso's totale blootstelling aan pulp op de markt zou opleveren.

Capaciteit

De geplande jaarlijkse capaciteit van de omgebouwde machine zou 750.000 ton vouwkarton en gecoat ongebleekt kraftpapier en liners.

Artikel delen