Advertorial

Noova Media Productions: 4 tips voor het bedrukken van verpakkingen

Noova_Media_productions_verpakkingsdruk

Noova Media Productions: 4 tips voor het bedrukken van verpakkingen

Hoe je het ook wendt of keert: ieder product heeft baat bij een mooie verpakking. Een goede verpakking trekt de aandacht naar het product, zelfs al staat het tussen duizenden soortgelijke producten. Een verpakking is er in alle soorten en maten: van een bruine, kartonnen doos tot op maat gemaakte, slimme verpakkingen die het product een luxe uitstraling geven. Nieuwe verpakkingen bedrukken? Lees dan eerst deze 4 tips van Noova Media Productions!

1. Weten wat je wilt en sta open voor advies

De verpakking van het product dient net als het bedrijfslogo te zijn: uniek, herkenbaar en duidelijk. De belangrijkste stap in het proces van verpakkingen bedrukken is dan ook wel de ontwerpfase. Ieder product is ontworpen met een specifiek doel en een eigen doelgroep in gedachten. Ontwerpers weten vaak als geen ander hoe ze een design kunnen creëren dat het doel van het product communiceert aan de doelgroep en hoe ze dit moeten doorvertalen naar een daadwerkelijk design. Tegelijkertijd moet een verpakking de doelgroep aantrekken en aansporen om over te gaan tot aankoop. Tijdens de ontwerpfase wordt veel aandacht besteed aan deze elementen.

Het is handig om te weten wat je wilt bereiken en dat je enig idee hebt over hoe het er ongeveer uit moet komen te zien. Heb je nog geen ideeën? Geen zorgen, ook dan gaan ontwerpers van verpakkingen maar al te graag met je om tafel om je wensen concreet te maken! 

2. Verpakkingen bedrukken? Wees uniek!

Een verpakking kan verschillende stijlen hebben: ga je voor kleurrijk of limiteer je je juist tot enkele kleuren? Past een strakke verpakking beter bij het product, of is er ruimte voor wat speelse elementen? Welke schrijfstijl hanteer je, en welke beelden gebruik je?

Wat je ook doet: zorg ervoor dat de klant in één oogopslag kan zien dat het jouw product betreft. Laat de kleuren uit je bestaande huisstijl terugkomen in de verpakking en gebruik dezelfde schrijfstijl als hetgeen je op andere platformen hanteert. Wanneer je op sociale media klanten met zakelijke, formele taal aanspreekt en je productverpakking ineens erg kleurrijk, speels en informeel is, zal de klant geen link kunnen leggen tussen de twee. Val dus op en wees uniek, maar blijf wel herkenbaar! 

'De belangrijkste stap in het proces van verpakkingen bedrukken is de ontwerpfase. '

3. Verpakkingen dienen praktisch en handig te zijn

Naast mooi en opvallend dient je verpakking natuurlijk ook praktisch te zijn. Een verpakking die moeilijk te openen is, waarin producten uit hun mal vallen of los in zitten, of verpakkingen die uit elkaar vallen, zijn natuurlijk onwenselijk en maken je producten ook minder gewild. Een goede verpakking met een fijne werking kan je product namelijk ook extra waarde bieden. 

Middels een technische tekening kunnen ontwerpers al inschatten hoe een verpakking gaat functioneren nog vóór een verpakking wordt bedrukt. Daarnaast wordt er vaak eerst geëxperimenteerd met een blanco model om te zien wat er mogelijk is en welke opties het beste zullen werken. Niets is daarin te gek. Denk aan producten die tevoorschijn komen wanneer er aan een stuk getrokken wordt, verpakkingen die zichzelf automatisch uit elkaar vouwen of verpakkingen met verschillende openingen: vaak is er meer mogelijk dan in eerste instantie wordt gedacht!

4. Denk duurzaam

Tegenwoordig is het bedrukken van verpakkingen duurzamer dan ooit. Het papier dat we in Europa gebruiken is namelijk vrijwel altijd deels gemaakt van gerecycled papier. Door slimme technieken wordt ook het watergebruik voor het ontwikkelen van papier steeds minder. Ook wordt tegenwoordig vaak inkt op waterbasis gebruikt, zodat het gehele recyclingproces gemakkelijker wordt. Daarnaast zorgt dit in sommige gevallen voor natuurlijk oplosbare producten. 

Dus, ga je verpakkingen bedrukken? Zorg dan dat de verpakking handig werkt, herkenbaar en uniek is, en gemaakt is van de juiste materialen en laat een op maat gemaakte verpakking ontwerpen! Aldus Noova Media Productions.

Artikel delen