Pack Improve: Meten, Testen, Specificeren, Valideren, Continueren

Pack Improve: Meten, Testen, Specificeren, Valideren, Continueren

Zoveel mensen zoveel meningen … Goed natuurlijk, maar als niet METINGEN en DATA, maar MENINGEN leidend zijn bij het vinden van de oorzaak van een materiaal issue, verwerkingsprobleem of (OEE)verbetertraject, dan is dat geen zinvolle route. ‘Toch zien we dit in de praktijk nog gebeuren’, aldus Wil Nijssen, interim verpakkingsdeskundige bij Pack Improve.

Daarom introduceert Pack Improve de PIM+ cursus om verpakkers te helpen dit proces van Meten, Testen, Specificeren, Valideren en Continueren te verbeteren. Men neemt u mee door de gehele afvul-/verpakkingslijn en legt uit waar specifiek in de machine een bepaalde materiaaleigenschap een rol speelt, wat de impact kan zijn op de verwerkbaarheid en hoe dit aan te pakken.

‘Een praktisch eigen specificatie en AQL (Acceptable Quality Level) ontbreekt vaak.’

Praktische vertaalslag

Bijvoorbeeld de Technische Data Sheets van de materiaalleveranciers: soms ontbreekt er data, wijken de normen of condities af of gebruikt men een eigen methode waarmee een praktische vertaalslag naar de vereiste barrière of verwerkbaarheid op uw flowpacker, dieptrekker, topsealer, zakjesmachine of kartonneermachine lastig is te maken.

Materiaal en producent vraagt om blijvende aandacht

En heeft u eenmaal een alternatief materiaal gespecificeerd, dan komt het aan op testen en settings optimaliseren. Maar dan verder! Hoe continueert uw operator de goede performance? Natuurlijk: Een eenduidige SOP(standard operating procedure), goed gecodeerde wisseldelen, gevalideerde (HMI) instellingen en een goede training zult u zeggen. MENS en MACHINE! Zeker, maar ook het MATERIAAL of beter de PRODUCENT vraagt om blijvende aandacht. ‘En daar gaat het nog wel eens fout’, aldus Pack Improve. ‘Een praktisch eigen specificatie en AQL (Acceptable Quality Level) ontbreekt vaak.’

Probleem

En heeft u dan een kwaliteitsissue, klacht of claim naar de fabrikant, wat dan?
‘Niet altijd hebben operators voldoende kennis en ervaring om precies te duiden wat/waar/hoe en onder welke omstandigheden het probleem zich voordeed. Met bijvoorbeeld de tekst op een geblokkeerde pallet: - Hij sealt niet - of - doosje zet niet op - of - te glad. Vaak in de vorm van eindconclusies, zonder vermelding van frequentie.’ Dus soms lastig voor de verantwoordelijke om actie te ondernemen naar de fabrikant.

Data en R&D benadering

‘Tijdens de PIM+ cursus helpen wij het proces van observatie, vastlegging, DMAIC, “route cause” achterhalen en de bewaking naar de fabrikant te verbeteren.’
En welke eigenschappen kunt u laten meten door de fabrikant, wat kan een extern lab voor u betekenen of kunt u zelf een meting/maat bedenken. ‘Ons doel is een meer data en R&D benadering te realiseren bij producenten’, aldus Pack Improve.

PIM+ cursus

De PIM+ cursus wordt vanaf begin 2023 gegeven (datum nog onbekend), klik hier voor meer info. En zoekt u een interim verpakkingstechnoloog: bel 0251 - 314368 of mail voor kennismaking en beschikbaarheid.

Artikel delen