Plastic flesverpakkingen met vastzittende doppen binnenkort verplicht

Mundi Technology: Plastic flesverpakkingen met vastzittende doppen binnenkort verplicht

Plastic flesverpakkingen met vastzittende doppen binnenkort verplicht

Met een aangepaste wetgeving, de zogenaamde SUP-wetgeving, gaat de EU de hoeveelheid plastic zwerfafval drastisch verminderen. Dat is hard nodig, want de negatieve effecten op het milieu zijn groot. Zo verandert ook de wetgeving voor plastic producten voor eenmalig gebruik: zoals flesverpakkingen. Dit heeft dan ook grote gevolgen voor de producenten in de drankenindustrie, aldus Mundi Technology. Zij kunnen problemen krijgen met hun cap- ofwel dopinspectie machines. Op grond van de EU-richtlijn 2019/904 mogen dranken in de toekomst alleen in plastic verpakkingen worden verkocht als de dop op de verpakking blijft zitten.

Wat houdt de EU-richtlijn 2019/904 precies in?

Door deze richtlijn worden drankproducenten per juli 2024 verplicht om plastic drankverpakkingen voor eenmalig gebruik, met een inhoud van maximaal drie liter, alleen op de markt te brengen als de dop op het product blijft zitten gedurende de beoogde gebruiksduur van het product. Dit om onder andere zwerfafval te voorkomen. Dit betekent voor producenten dat de plastic flesverpakkingen moeten worden aangepast naar een variant waarbij de doppen of deksels vastzitten aan de flesverpakkingen. Deze aanpassing heeft grote gevolgen voor de gehele productielijn. Denk hierbij aan alle machines die zijn geïntegreerd in de lijn. Dit geldt ook voor de controle en inspectiemachines, die de producten inspecteren op voedselveiligheid, stelt Mundi Technology, leverancier van industriële apparatuur

Controle en inspectie op deze “nieuwe” flesverpakkingen 

Voor veel controle- en inspectiesystemen geldt dat deze na aanpassing van de plastic flesverpakkingen niet direct de producten kunnen inspecteren zonder aanpassingen. De meeste systemen zijn zelfs helemaal niet in staat deze nieuwe producten te controleren.
De harde deadline van de overheid maakt duidelijk dat fabrikanten hun beslissing niet tot het laatste moment kunnen uitstellen. Het maken van nieuwe mallen en het retrofitten en verbouwen van oude mallen kost veel tijd. Alle stakeholders moeten tegelijkertijd de overstap maken, al is het voor velen nog afwachten welke variant uiteindelijk dominant zal worden. Met elke maand die voorbijgaat zonder oplossing, wordt het onwaarschijnlijker dat de Europese markten op tijd zullen kunnen omschakelen.

Controle- en inspectiesystemen van Antares Vision succesvol

Cap- of dopinspectiemachines van Antares Vision Group, voorheen bekend als FT-System, is inmiddels uitvoerig en succesvol getest met de vernieuwde doppen. Mundi Technology heeft al een geslaagde implementatie gedaan van deze machines bij Coca-Cola.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de dopinspectie-machine voor controle van vastzittende doppen op uw flesverpakkingen? Neem dan contact op met Mundi Technology.
Artikel delen