Terugblik Empack Gent 2022

Terugblik Empack Gent 2022

Met een 100-tal exposanten en partners was de eerste editie van Empack in Flanders Expo een compacte editie, die een goed overzicht bood van wat de verpakkingsmarkt op dit ogenblik bezighoudt: duurzaamheid, efficiëntie en gebruiksvriendelijke automatisering. De beurs werd samen met Transport en Logistics georganiseerd.

Volgens organisator Easyfairs vonden 2.600 bezoekers de weg naar de beurzen. Na 19 edities in Brussel en Mechelen verhuisde deze editie van Empack voor het eerst naar Oost-Vlaanderen. Flanders Expo in Gent ligt volgens organisator Easyfairs voor de hand als industriële hub met een sterke verankering van de voedingsindustrie.

 

De tweedaagse verpakkingsbeurs (14 en 15 september) werd samen georganiseerd met Transport & Logistics, die een eerder dag van start was gegaan (13, 14 en 15 september). Dankzij de co-locatie maakten ook heel wat Transport & Logistics bezoekers de oversteek naar Empack, meent Easyfairs. Het is de bedoeling om de volgende editie van Empack op 25 en 26 oktober 2023 weer in Mechelen te organiseren

 

ZEROTAPE

Topa ZerotapeTopa Packaging toonde op de beurs Zerotape, een tape van 38 mm breed die CO2-neutraal wordt geproduceerd en wordt aangebracht met een speciaal ontworpen ergonomsiche dispenser. Het voordeel zit volgens het bedrijf is de ergonomisch manier van werken voor de operator. Het inwendige snijmechanisme zorgt dat de mesjes altijd scherp zijn.

Topa toonde ook paperstrap, dat voor 95% uit virgin FSC Kraft bestaat. Het vervangt PP en PET als omsnoeringsband en voldoet aan alle eisen inzake spanning en stabiliteit.

MOBIELE WIKKELAAR

Ill2 Tallpack rep1 nabescyhouwing empack Op de stand van Tallpack was een opvallend plaatsje gereserveerd voor de nieuwe CE-gecertificeerde mobiele palletwikkelaar. Volgens wikkelspecialist Harold Gulpen onderscheidt de nieuwe wikkelaar zich door zijn autonomie, stevige, ergonomische afwerking en een gemakkelijk toegankelijk batterijcompartiment.

Met een voorrek van 300% springt de machine ook zuinig om met rekfolie. De nieuwe PU-rollen van het voorrekmechanisme lopen minder gevaar op beschadiging als een operator om één of andere reden de haperende folie moet losmaken. Deze mobiele wikkelaar beschikt over een aantal wikkelprogramma’s, uiteraard in functie van de wensen van de klanten aanpasbaar.

Gulpen wil de mobiele wikkeltechnologie graag onder de aandacht brengen van bedrijven die behoefte hebben aan een hoge flexibiliteit, verschillende (grote) pallets moeten wikkelen en over voldoende ruimte beschikken.

VERTICALE VORM-, VUL- EN SLUITMACHINES

Sales manager Eelco Van Diggelen timmerde op de beurs verder aan de bekendmaking van Inno-tech als onderdeel van Rovema. Inno-tech uit het Duitse Reiskirchen is gespecialiseerd in verticale vorm- en sluitmachines uitgevoerd in roestvrij staal voor de voedingsindustrie. Van Diggelen stelt vast dat de agri-industrie verder investeert, ook in Vlaanderen. ‘Met de Revo continue vorm-, vul- en sluitmachines beschikken we over een ruim aanbod modulaire oplossingen voor het afvullen van uiteenlopende producten, inclusief diepvriesvoeding. Het aanbod gaat van startversies voor beperkte budgetten tot speciale uitvoeringen voor kwetsbare producten’, legt Van Diggelen uit.

Rovema zet in op het afvullen in zakken van verschillende duurzame materialen, monomateriaal PE, maar ook stevige papiersoorten met een vezelpercentage van 95% of meer, zodat ze zonder meer in de afvalstroom voor oud papier kunnen. De Rovema Revo machines onderscheiden zich door flexibiliteit, betrouwbaarheid en hoge snelheden. Papieren zakken tot 5 kilogram zitten eraan te komen. Maar 2,5 kilogram zakken zijn geliefd in de markt. Die kunnen volgens Van Diggelen probleemloos met hoge snelheden afgevuld worden.

De machine kan uitgerust worden met de D-360 ontnester, die in tegenstelling tot andere ontnestingsoplossingen geen problemen heeft met gecoate kartonnen trays.

KORT OP DE BAL

LH Packaging was op de beurs aanwezig met een extra grote en uitgelichte stand. ‘Dit is nodig’, aldus directeur René Hendricks. ‘We bieden een zeer ruim assortiment machines aan voor alle mogelijke activiteiten in de verpakkingsindustrie, meestal in verschillende uitvoeringen, van handmatige systemen tot volautomatische oplossingen.

Hendricks houdt ervan kort op de bal te spelen. Hij was de enige exposant op de beurs die alle machines op de stand geprijsd had. Geassisteerd door een team medewerkers aarzelde Hendricks niet om de servicepanelen van de machines voor de bezoekers open te gooien en de werking tot in de details te demonstreren. ‘We nemen het hele traject in handen’, beklemtoont hij. ‘Van ontwikkeling, integratie en installatie tot en met service, voor de Benelux en West-Duitsland

OPTIMALE DUURZAAMHEID

DSC03549Gehakt wordt in supermarkten gewoonlijk aan de consument aangeboden op een tray met folie. Een erg duurzame verpakkingsoplossing is dit niet. De tray en de folie zijn beide van verschillende kunststoffen en moeten bij de recyclage andere paden volgen. Zwager toonde een unieke oplossing van het Italiaanse Reepack gebaseerd op een Südpack PP monofolie van 60 µ met goede bedrukbaarheid en barrière-eigenschappen, bijvoorbeeld voor het verpakken van gehaktporties van 500 gram. Peter Paul Zwager: ‘De Reeflow 200T oplossing maakt een besparing van 70% kunststof mogelijk zonder aan kwaliteit, houdbaarheid of presentatie in te boeten.

De machine is compact en gemakkelijk integreerbaar in een productielijn. Modified atmosphere begassing is perfect mogelijk.’ Volgens product manager Olivier Boucher van Reepack is de Reeflow technologie een zeer flexibele servo-aangedreven verpakkingsoplossing met een beperkte ecologische voetafdruk. ‘De machine is volledig gemaakt van RVS.

De maximale foliebreedte bedraagt 650 mm en de snelheid kan oplopen tot 120 verpakkingen per minuut.’ SERVO-GESTUURDE SEALING De Tramper S-40 is een servo-aangedreven sealmachine. Directeur verkoop Marco de Kos[1]ter: ‘Bij servo-gestuurde sealing is geen pers[1]lucht of waterkoeling nodig. Het resultaat is een bijzonder energiezuinige machine.

Rolf Sonnevelt, verantwoordelijk voor de internationale verkoop, beklemtoont dat Tramper ondertussen veel ervaring heeft verworven met deze manier van sealen, die een hoge snelheid, capaciteit en flexibiliteit combineert.

PACKAGING AWARD

DSC03534Autajon België toonde op de beurs talrijke voorbeelden van de nieuwste creaties en innovatieve labeloplossingen. Geïnspireerd door Erik Van Loon werkt het bedrijf aan de intensivering van de contacten met bestaande en nieuwe klanten.

Op de beurs werd Autajon België onderscheiden met een Empack Award voor het schitterende etiket van de Vertigo Gin van Sybarite Distillery.

 

 

Account manager Luc Dierickx: ‘Sybarite Distillery is een start-up. Het bedrijf hecht veel aandacht aan duurzaamheid. De batches zijn beperkt.

Voor de voorzijde van de fles is gekozen voor een aantrekkelijk conventioneel gedrukt etiket met reliëf, embossing en goud foliedruk. Het etiket op de achterzijde is digitaal gedrukt, maar ook met goud op zilver. Er is geen kleurverschil merkbaar.

De combinatie van beide technologieën resulteert in een duurzame en tegelijk aantrekkelijke vorm van etiketteren. De digitale druktechniek maakt het bovendien mogelijk om elke fles te nummeren, zoals bij een limited edition.’

ULTRASOON LASSEN

Sales Manager Garry De Wilde van Certis vatte de missie van Certis samen: ‘We profileren ons als systeemverkoper, met een sterk projectmanagement.

We zijn competitief op het vlak van materialen, maar de problemen van de klanten oplossing komt op de eerste plaats.’ De nieuwe lasbalken van de OMS Sonic Plus op basis van ultrasoon is volgens De Wilde een technologische doorbraak op het vlak van strapping-technologie. Met deze onderhoudsvrije technologie is het mogelijk om snel en gebruiksvriendelijk te strappen. Vervuiling van de lasbalken behoort voortaan tot het verleden.

 

 

Artikel delen