Van zwerfafval naar juwelencollectie

McDonalds_verpakking_juwelen

Van zwerfafval naar juwelencollectie

McDonald’s introduceert vandaag een limited edition collectie 14 karaat gouden en vergulde juwelen, gemaakt van echt zwerfafval. De serie bestaat uit onder andere oorbellen van fritessaus-bakjes en een ring van een Big Mac-doosje. De restaurantketen introduceert ze als actie tegen zwerfafval.

De sieraden begonnen hun leven als verpakkingsmateriaal van McDonald’s, maar werden ergens in Nederland achteloos op de grond gekwakt. De restaurantketen raapte ze op, voorzag ze van een laag goud en kristallen, en gaf zo letterlijk glans aan afval. Hoewel de sieraden naar eigen zeggen echte must have items zijn en een show stopping look maken van een “geinige outfit”, zijn ze dus ook een statement tegen rondslingerend vuil.

VerpakkingsManagement_McDonalds_juwelen
McDonald's presenteert vandaag een sieradencollectie die gemaakt is van zwerfafval verpakkingen.

14 karaat goud

Familiebedrijf De Vaal, met 150 jaar ervaring over 6 generaties, maakte van zwerfafval 14 karaats gouden juwelen, in samenwerking met Lars Jonk en Yvette de Bruijn van Bronze Special Art. Zo ontstond een one-of-a-kind collectie met een ongewoon contrast.

Hanger van Franse Frietjes-bakje

Bijna het complete arsenaal aan (weggegooide) McDonald’s-verpakkingen is onder handen genomen. De collectie bestaat uit oorbellen gemaakt van sausbakjes en een bakje van Franse Frietjes en een Milk Shake-beker die te gebruiken zijn als hangers. Daarnaast is McDonald’s zwerfafval vermengd met 14 karaats goud om de andere juwelen te maken, zoals de Franse Frietjes-oorbellen, een reversspeld in de vorm van een Milk Shake-beker, een ring van een Big Mac-doosje en een hanger van een koffiebeker.

VerpakkingsManagement_header (6)
De afgedankte verpakkingen zijn voorzien van een gouden laag en kristallen, waardoor afval glans krijgt.

Zwerfafval

McDonald’s maakt zich hard tegen zwerfafval en deze juwelen zijn bedoeld om goed gedrag van gasten te belonen. De sieraden zijn dan ook niet te koop, maar worden weggeven aan mensen die hun afval “gewoon” in de afvalbak gooien. Bij elke McDonald’s restaurant staat een gouden afvalbak, en een deurwaarder bepaalt van tevoren bij welke bak en op welk exact tijdstip de prijzen zullen vallen. Iedere gast die tussen nu en 12 september z’n afval in een gouden bak gooit, maakt kans op één van de juwelen.

VerpakkingsManagement_header (2)
Van de Milkshake-beker tot een Big Mac-doosje en van de koffiebeker tot de verpakking van de Franse Frietjes, ze zijn allemaal veranderd in juwelen.
Artikel delen