Verpakken in de AGF-sector

AGF verpakking

Verpakken in de AGF-sector

Tags: AGF

Meer verpakkingen met minder materiaal

Met een totale omzet van ongeveer 18 miljard euro speelt de AGF-sector een belangrijke rol voor de Nederlandse economie. Een sector waar verpakkingen niet alleen worden gebruikt om producten bijeen te houden en te presenteren, houdbaarheid en bescherming spelen een zeker zo grote rol. Hoewel minder verpakken de trend is, blijkt het aandeel verpakt product in deze sector juist groeiende.

De AGF-sector

Nederland is een toonaangevende wereldspeler in de productie, import en export van groenten en fruit. Vorig jaar importeerde de Nederlandse AGF-sector voor 9,2 miljard euro aan groenten en fruit uit zo'n 120 verschillende landen.

De totale export kwam uit op 13,1 miljard euro. De producten vinden hun weg naar zo’n 145 verschillende landen waarbij Europa met 95 procent de belangrijkste afzetmarkt is. Dit blijkt uit cijfers van GroentenFruitHuis. De brancheorganisatie vertegenwoordigt een aandeel van ruim 80 procent van de totale omzet groenten en fruit. GroentenFruitHuis voorziet in kennis en inspiratie en houdt haar leden op de hoogte van alle relevante ontwikkelingen.

5 herbruikbare zakjes, Gazet_Backcover1204_NIEUW

 

De AGF-sector heeft behoefte aan kunststoffen met minder impact op het milieu

Brancheplan

Ook op gebied van verpakken is er een belangrijke rol weggelegd voor de brancheorganisatie. Zo heeft GroentenFruitHuis het Brancheplan Duurzaam Verpakken opgesteld als leidraad in de verdere verduurzaming op gebied van verpakkingen.

Dit plan heeft als uitgangspunt dat de AGF-sector haar producten verpakt als een vermindering van de totale milieubelasting van het product oplevert of als verpakken noodzakelijk is omwille van voedselveiligheid, houdbaarheid, bescherming, kwaliteit, handling of traceerbaarheid van het product.

Weg met wegwerpverpakkingen

GroentenFruitHuis komt op voor de belangen van bedrijven die actief zijn in de afzet van groenten en fruit. En dat is hard nodig nu de Europese Commissie een nieuw voorstel heeft gepresenteerd om de afvalberg van verpakkingsmateriaal terug te dringen.

Alle verpakkingen op de Europese markt moeten tegen 2030 recycleerbaar zijn en onnodige verpakkingen worden verboden. Daarbij is ook veel aandacht voor plastic verpakkingen in de AGF-sector. Verpakkingen voor eenmalig gebruik voor verse fruit en groenten van minder dan 1,5 kilogram worden verboden.

Is dit realistisch? De brancheorganisatie vindt van niet. Het verplichte voorstel is volgens hen niet haalbaar en gaat aan de vele voordelen van verpakken voorbij. Een verbod werkt voedselverspilling juist in de hand. De grote vraag wordt nu: wat weegt zwaarder; het weggooien van eten of het weggooien van plastic?

Groei door gemaksproducten

3 Elke2Terug naar verpakken in de AGF-sector. Zakjes, bakjes, dozen, netjes, schaaltjes, folie; verschillende verpakkingen voor verschillende doeleinden. Verpakkingen van groenten en fruit maken een mooie presentatie mogelijk, zorgen ervoor dat de kwaliteit behouden blijft en dat de producten makkelijk mee te nemen zijn.

Losse onbewerkte producten zoals tomaten, appelen en kiwi’s worden bij voorkeur zonder verpakking aangeboden. Toch blijkt uit cijfers van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) dat het aandeel verpakte groenten en fruit toeneemt. Sinds 2014 wordt er jaarlijks één tot anderhalf procent meer verpakt. Dit is onder andere te danken aan de toename van gemaksproducten, zoals gesneden groenten, verspakketten en (maaltijd) salades.

Doordachter materiaalgebruik

Daar staat tegenover dat er wel meer en beter wordt nagedacht over materiaalgebruik. De aandacht gaat in de AGF-sector vooral uit naar het omlaag brengen van de kilogrammen. Denk aan het toepassen van dunnere folies en lichtere kunststoffen, het vervangen van een deksel voor een seal, enzovoorts.

Er wordt er steeds vaker gewerkt met monoverpakkingen en duurzamere materialen zoals Rpet, gerecycled kunststof gemaakt van eerder gebruikt PET-plastic en volledig recyclebaar of PP, een milieuvriendelijke kunststof dat eveneens hergebruikt of gerecycled kan worden.

En dan is er ook nog PLA, een materiaal gemaakt van hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel of suikerriet. PLA is biologisch afbreekbaar en biocompatibel en wordt daarom gezien als een duurzaam alternatief voor traditionele kunststoffen. Wel levert PLA een hogere foodprint op omdat er veel landbouw nodig is om het materiaal te produceren.

Verdomhoekje

29506CO_Koriander 20g SIMFeit is dat plastic in het verdomhoekje zit en er reikhalzend wordt uitgekeken naar goede echt duurzame alternatieven. Is karton de oplossing? Papier is afbreekbaar in de natuur, goed te recyclen en bestaat vaak grotendeels uit oud papier. Goed om te weten is wel dat het materiaal niet tegen vocht kan, wat voor het verpakken van veel groenten en fruit noodzakelijk is. Daarnaast is karton hoger in gewicht is dan kunststof.

Al met al een materiaal dat niet zaligmakend is voor vervanging van alle kunststofverpakkingen, zo luidt het oordeel van de AGF-sector. De behoefte aan kunststoffen die minder impact hebben op het milieu is dan ook groot.

Want dat verpakken van groente en fruit blijvend is moge duidelijk zijn. Onnodig verpakken voorkomen heeft ook in de AGF-sector de aandacht, maar uiteraard niet ten koste van het product!

Artikel delen