Verpakkingsmateriaal staal bereikt 78,5% recycling

Verpakkingsmateriaal staal recycling

Verpakkingsmateriaal staal bereikt 78,5% recycling

Nieuwe, onafhankelijk geverifieerde cijfers, gepubliceerd door APEAL, de Vereniging van Europese Producenten van Staal voor Verpakkingen, tonen aan dat stalen verpakkingen hun nieuwe EU-recyclingdoelstelling voor 2025 al hebben gehaald. Het doel voor 2025 is 70% en in 2021 werd al 78,5% van het verpakkingsstaal gerecycled. De grondslag is een nieuwe meetmethode waarin daadwerkelijke recycling centraal staat.

Steve Claus, Secretaris-Generaal van APEAL: "De cijfers bevestigen dat staal het meest breed gerecyclede verpakkingsmateriaal in Europa blijft, een getuigenis van zijn unieke eigenschappen en de gezamenlijke inspanningen van belanghebbenden in de hele waardeketen om een materiaalcyclus van 100% gesloten te houden. In tegenstelling tot veel andere verpakkingsmaterialen zijn onze nieuw gepubliceerde cijfers gebaseerd op daadwerkelijke recycling van stalen verpakkingen, niet alleen op de inzameling ervan."

Geharmoniseerde methode

Deze ontwikkeling volgt op de invoering van een geharmoniseerde methode voor het berekenen van de recyclingpercentages van verpakkingen binnen de EU, waar APEAL als een belangrijke stap naar het creëren van een gelijk speelveld voor alle verpakkingsmaterialen in Europa positief op reageerde. Voorheen gebruikten EU-lidstaten verschillende methoden om hun recyclingpercentages voor verschillende materialen te bepalen, wat leidde tot opgeblazen percentages en het verbergen van de recyclinguitdagingen bij verpakkingen met meerdere materialen.

De introductie van een nieuwe methodologie, gericht op de hoeveelheid materiaal die daadwerkelijk wordt gerecycled bij de ingang van recyclingoperaties, betekent een belangrijke verschuiving naar nauwkeurigheid en transparantie in de Europese verpakkingsindustrie.

Hoewel verschillende EU-lidstaten de nieuwe EU-berekeningsmethode vorig jaar hebben overgenomen en de bijgewerkte regels dit jaar hebben geïmplementeerd, bevinden we ons volgens APEAL nog steeds in een overgangsperiode, waarbij acht lidstaten zich nog steeds houden aan de vorige voorschriften.

Daadwerkelijke recycling 78,5%

APEAL zegt trots te zijn dat de nieuw gepubliceerde cijfers overeenkomen met de hoeveelheid verpakkingen die daadwerkelijk worden gerecycled en niet alleen worden ingezameld, in lijn met de progressieve aanpak die de EU hanteert. Deze cijfers tonen aan dat 78,5% van de stalen verpakkingen in 2021 'echt gerecycled' was, wat overeenkomt met bijna 8 van de 10 stalen verpakkingen die op de markt werden gebracht. Deze prestatie betekent dat de EU-doelstelling voor het recyclen van staal van 70% tegen 2025 al is bereikt.

‘Gemakkelijk’

"De magnetische eigenschappen van staal maken het gemakkelijk te selecteren uit elke afvalstroom, en de permanente kwaliteit zorgt ervoor dat het keer op keer kan worden gerecycled zonder verlies van materiaalkwaliteit. Deze eigenschappen hebben staal in staat gesteld om voor het zoveelste jaar op rij het meest breed gerecyclede primaire verpakkingsmateriaal in Europa te blijven en laten zien waarom staal zo goed aansluit bij de visie van de EU op een circulaire economie," benadrukt Steve Claus.

Door zich te richten op daadwerkelijke recyclingtonnages in plaats van ingezamelde of gesorteerde tonnages, streven APEAL en haar partners ernaar gezamenlijk een groenere, meer circulaire toekomst op te bouwen en duurzaamheid en hulpbronnenvoorbehoud verder te bevorderen in de verpakkingsindustrie.

Verpakkingsmateriaal staal recycling

 

Artikel delen