Verpakkingstrends oktober 2022

Verpakkingstrends oktober 2022

Trends in plastic verpakkingen             

 

‘Kunststoffen worden vaak bekritiseerd vanwege van alles, van hun toxiciteit tot plastic soup in de oceaan, maar ze spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen’, aldus een recent McKinsey-rapport. Het rapport vermeldt zelfs dat dertien van de veertien onderzochte plastic verpakkingen minder CO2 genereren dan alternatieve verpakkingsmaterialen (zie afbeelding).

 

McKinsey

Download hier het volledige rapport

 

Het onderzoeksbureau vermeldt daarbij uitdrukkelijk dat geen enkel verpakkingsmateriaal (plastic, glas, metaal of papier) een absolute leider is in duurzaam verpakken. ‘Alle materialen hebben zowel positieve als negatieve kenmerken die variëren per duurzaamheidsdimensie, toepassing en regio.’

Belangrijk is natuurlijk dat een kunststof verpakking wel recyclebaar is en goed wordt ingezameld. Daarom introduceren steeds meer bedrijven mono-materialen en mono-verpakkingen. Hieronder laat ik je enkele voorbeelden zien.

Harry 2014

 

Harry van Deursen

Redacteur VerpakkingsManagement

 

 

Recyclebare trigger spray

Berry Global heeft voor Werner & Mertz een duurzame trigger-spuitkop ontwikkeld. Deze zogenoemde 3R cirkelvormige trigger spray bestaat voor 97% uit polypropyleen (PP).

1-1De uitdaging van het creëren van een effectieve kop omvat doorgaans de nauwkeurige coördinatie van vele individuele en complexe onderdelen, elk gemaakt van verschillende materialen. Berry heeft dat bijna volledig weten terug te dringen naar alleen PP.

Even belangrijk is dat de onderdelen voor de 3R zijn vervaardigd uit 29 procent post-consumer gerecycled (PCR) plastic, terwijl de hele kop gemiddeld 18 procent lichter is dan de huidige marktstandaard. 

Meer lezen? Klik hier

Mono-folies

Jindal films introduceert PP mono-folies om niet recycleerbare flexibele producten te vervangen. Geconfronteerd met tal van veeleisende verpakkingstoepassingen, heeft Jindal verbeterde hittebestendige OPP-films ontwikkeld om aan de recyclingbehoeften van de flex-pack-industrie te voldoen. Het bedrijf lanceert Bicor12MB100, een dunne OPP-film met een hoge stijfheid voor brede toepassing om PET te vervangen.

folie2Voor meer gespecialiseerde is Bicor 25MR100 geïntroduceerd dat minder last heeft van krimp en visuele vervorming tijdens de heatsealing.

folie 1Jindal introduceert ook een OPP-film met aan de buitenzijde een lage glansafwerking (BICOR 18 & 25CSRM) dat daarmee de matte look van op papier gebaseerde laminaten biedt.

Meer lezen? klik hier

Composteerbare folie

KM Packaging heeft een composteerbare huishoudfolie ontwikkeld. Het is ter vervanging van conventionele huishoudfolie die vaak niet word gerecycled door voedselverontreiniging of beperkingen binnen inzamel- of recyclingsystemen.

1-2De thuiscomposteerbare C-Cling folie van KM Packaging is helder, rekbaar en plakkerig en presteert volgens de producent hetzelfde als conventionele huishoudfolie.

 

2Naast thuisgebruik is het ook geschikt voor het industrieel verpakken van grote hoeveelheden groenten en fruit en andere verse producten op trays. En de folie combineert ook goed met composteerbare trays om een complete verpakkingsoplossing te creëren.

Daarnaast is C-Cling, gemaakt van biobased hernieuwbare bronnen en de C-reeks bevat ook krimp-, rek- en netfolies

Meer lezen? klik hier

‘rPS geschikt voor food contact’

Innotech heeft succesvolle tests gedaan met yoghurtbekers van 100% gerecycled polystyreen. Het betreft het Styrolution PS ECO 440FC MR100-materiaal (van INEOS Styrolution en Coexpan), een polystyreen dat wordt geproduceerd uit huishoudelijk voedselverpakkingsafval. De verpakkingen zijn geproduceerd en getest volgens de normen voor contact met voedsel.

ineos styrolution

Polystyreen is het materiaal bij uitstek voor de zuivel-form-fill-seal (FFS)-markt.

Volgens Innotech is polystyreen niet alleen het beste materiaal voor zuiveltoepassingen, maar biedt het ook de kortste route naar circulair verpakken voor bestaande zuivelmarkten.

Gonzalo Sanchez, hoofd recycling binnen materiaalleverancier Coexpan, zegt: ‘Het is een enorme prestatie om het succes van deze test te kunnen bevestigen, en de resultaten spreken voor zich. Veel merkeigenaren willen dat de reis van polystyreen wordt voortgezet en we hebben nu het bewijs dat mechanisch gerecycled polystyreen een oplossing biedt voor hun toepassingen in de food.’

Meer lezen? Klik hier

Nestlé lanceert mono-verpakkingen voor diervoeding

Purina, een Amerikaanse dochteronderneming van Nestlé, heeft een pilotstudie gedaan in Nederland waarbij ze recyclebare verpakkingen van het Felix-merk hebben getest. Als reactie op de resultaten van de proef hebben ze onlangs recyclebare zakjes van één materiaal, gemaakt van polypropyleen, gelanceerd voor twee van hun belangrijkste merken in heel Europa: Gourmet Mon Petit en Felix Soup.

gourmet

De recyclebare zakjes worden verkocht in batches van zes in recyclebare kartonnen dozen. Dit initiatief sluit aan bij de doelstelling van het bedrijf om tegen 2025 volledig recyclebare of herbruikbare verpakkingen te leveren.

Meer lezen? klik hier

Artikel delen