VMS: Hoe automatisering en robotisering personeelstekort kunnen verlichten

VMS_personeelstekort_cobot

VMS: Hoe automatisering en robotisering personeelstekort kunnen verlichten

De economische vooruitzichten zijn positief, maar voor veel bedrijven geldt dat het steeds lastiger is om vacatures te vervullen. Vaak betekent dit dat bestaand personeel meer werkzaamheden moet verrichten, wat weer leidt tot een hoge werkdruk en daarmee ook uitval. Het is daarom zaak om te kijken welke opties er zijn om het personeelstekort op te vangen. Zelfs als er nog geen acuut tekort is aan personeel, is het verstandig om daar wel op voorbereid te zijn en vooruit te kijken, informeert VMS, specialist op het gebied van automatisering en procesoptimalisatie van goederenstromen en (intra)logistieke systemen.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen die het groeiende personeelstekort weerstand kan bieden, is investeren in automatisering en robotisering.
Vaak wordt automatisering en het inzetten van robots door werknemers gezien als bedreiging. Men is bang dat robots werkzaamheden overnemen van de werknemers en dat er op langere termijn geen werk meer overblijft. Robotisering heeft echter een aantal voordelen.

Ontwikkelingen gaan razendsnel

Een lange tijd was robotisering niet voor elke sector beschikbaar. Tegenwoordig gaan de ontwikkelingen binnen de robotica als een speer. Naast het feit dat de cobot personeelstekorten op kan vangen, heeft het ook een positief effect op de huidige werknemers. Door bedrijfsprocessen te optimaliseren zal de productie versoepelen en gaat de werkdruk bij de werknemer omlaag. Ook kunnen cobots gevaarlijke of monotone taken overnemen van werknemers, waardoor hun handen vrijkomen voor andere taken. Maar wat kan nou precies zo’n cobot?

CPA-10 palletiseermachine als oplossing

Het compacte systeem van de CPA-10 cobot maakt dynamisch palletiseren of depalletiseren op maximaal twee pallets tegelijk mogelijk. De CPA-10 is ontworpen voor producten zoals kartonnen dozen en trays die opgepakt kunnen worden met een vacuümzuiger of mechanische grijper.
Met de hybride-safety optie is het mogelijk de CPA-10 in industriële modus te laten werken, waardoor hij tot 11 slagen per minuut verwerkt. Wanneer een persoon het werkgebied betreedt, schakelt deze automatisch over naar een veilige, lagere snelheid met 6 slagen per minuut. De CPA-10 is geschikt voor producten tot circa 7 kg.
Door het innovatieve design is het systeem volledig verplaatsbaar tussen verschillende productielijnen. Kortom, eindeloos veel mogelijkheden!

VMS_CPA_10_Segbert
Het compacte systeem van de CPA-10 cobot van VMS maakt dynamisch palletiseren of depalletiseren op maximaal 2 pallets tegelijk mogelijk.

De voordelen van de CPA-10

  • Volledige flexibiliteit op volle snelheid.
  • Up and running in 2 minuten.
  • Makkelijk te verplaatsen tussen verschillende productielijnen.
  • Robot- en cobotmodus.
  • Ook beschikbaar in CPA 20, geschikt voor producten tot circa 17 kg.

Meer informatie over automatiseren? Klik hier.
Artikel delen