ZONDER GOEDE ZAADVERPAKKING MINDER OPBRENGSTEN

ZONDER GOEDE ZAADVERPAKKING MINDER OPBRENGSTEN

Dat Nederland ook een wereldspeler is op het gebied van zaadveredeling is minder bekend.

Zuivel en AGF-producten als exportsuccessen, dat weet iedereen. Dat Nederland ook een wereldspeler is op het gebied van zaadveredeling is minder bekend.

 

Dankzij de vele bedrijven die zaden veredelen, hebben heel veel mensen wereldwijd dagelijks eten op hun bord. Bejo, in de Kop van Noord-Holland, is een wereldspeler. Rijk Zwaan, in het Westland, is dat ook. VerpakkingsManagement bezocht beide bedrijven.

Het gebied wordt ook wel Seed Valley genoemd.

Groentezaden voor de wereldgroente productie via Nederlandse bedrijven 

De bedrijven in de Kop van Noord-Holland die in deze sector actief zijn, zijn gezamenlijk goed voor een fors deel van de wereldgroente productie. Gezamenlijk leveren deze bedrijven een groot deel van de groentezaden ten behoeve van de groenteproductie over de hele wereld.

Bejo, Warmenhuizen

Bejo levert hoogwaardig zaad voor uniforme, sterke en weerbare groenterassen, voor uiteenlopende klimaat- en weersomstandigheden.

Met vestigingen in meer dan 30 landen en 2.000 medewerkers wereldwijd is Bejo een toonaangevend bedrijf dat constant investeert in onderzoek en ontwikkeling, teneinde de groeiende wereldbevolking te kunnen voorzien van gezonde groenten.

In Warmenhuizen bevindt zich de Processing Facility, waar het zaad vanuit de hele wereld binnenkomt voor verdere schoning en bewerking, en het tenslotte wordt verpakt en getransporteerd naar meer dan 100 landen.

Rijk Zwaan, De Lier

Ook Rijk Zwaan in de Lier richt zich op zaden van hoge kwaliteit die over de hele wereld worden geleverd. Het bedrijf veredelt in meer dan 25 gewassen en in totaal levert dat meer dan 1.500 verschillende commerciële varianten op.

Met 3.800 medewerkers wereldwijd, waarvan ca. 1.700 in Nederland, is Rijk Zwaan een echte multinational (omzet netto > 550 miljoen) en nummer 4 in de wereldwijde top 10. Van de medewerkers is 40% actief in onderzoek en ontwikkeling en jaarlijks gaat 30% van de omzet naar R&D.

Rijk Zwaan won al drie keer de Best Employer Award en ongeveer 10% van de onderneming is in handen van een grote groep medewerkers via werknemersparticipaties.

Concurrenten werken samen Deze sector concurreert op kennis en kwaliteit, maar werkt samen als het om verpakken gaat.

We zoeken nog naar een geschikte recyclebare verpakking

Jordy Schuit van Bejo in Warmenhuizen: ‘Onze primaire verpakking zouden we ook graag recyclebaar maken en zodra er een oplossing is die dezelfde bescherming van onze zaden biedt, zullen we dat zeker overwegen. Het mooie is dat we op dat gebied goede contacten hebben met onze concurrenten. We concurreren namelijk op zaadveredeling, niet op verpakkingen. Minstens een keer per jaar zoeken we elkaar op om over verpakkingen te praten.

Minstens een keer per jaar zoeken we elkaar op om over verpakkingen te praten

Kwaliteit eerste vereiste in zaadveredelingsmarkt

Een machinefabrikant die zeer actief is in de zaadveredelingssector is SN-Maschinenbau (D), in Nederland aanwezig via ZIMPack in Rotterdam. “De zaadveredelingssector heeft als kenmerk dat alles om kwaliteit draait, om de hoogwaardige producten goed te kunnen verpakken’, zegt Marcel Zimmerman van ZIMPack.

‘De sector kijkt als het om verpakken en validatie gaat dan ook goed naar de farmasector.

Dat betekent dat de toeleveranciers ook kwaliteit moeten leveren en organisatorisch in staat moeten zijn om de sector optimaal te bedienen met innovaties, service en onderhoud.

SN-Maschinenbau is wereldwijd een belangrijke toeleverancier voor deze sector en als ZIM Pack hebben we met SN-Maschinenbau samen in 20 jaar tijd een leidende positie opgebouwd in de veredelingssector voor groente zaden.

De Duitse degelijkheid speelt natuurlijk ook een rol bij het succes.’ Op de Seeds meets Technology beurs in het De FME 50 van SN Maschinenbau.

SN Maschinenbau introduceert de FME 50 machine voor horizontale pouchproductie

‘Die machine is breed inzetbaar in de zadenindustrie, maar ook zeer geschikt voor loonverpakkers, omdat de omsteltijden heel kort zijn’, legt Zimmerman uit. ‘Loonverpakkers moeten vaak omschakelen naar verpakkingen met andere afmetingen en dan is de flexibiliteit van deze machine een groot voordeel.’

Artikel delen