‘De Plastic Zeepbel’

‘De Plastic Zeepbel’

Tags: opinie

In de uitzending van Zembla van 15 december jl. werd de wet belicht uit 1994, tot het terugdringen van de gebruikte hoeveelheid plastic bij verpakkingen en het niet naleven van deze wet.

Robbert van Duin van Recycling Netwerk heeft er waarschijnlijk zijn levenswerk van gemaakt om flessen van wasverzachters en alle verpakkingen met elkaar te vergelijken over de gebruikte hoeveelheid plastic. De bioloog Jan Andries van Franeker werd sterk uitgelicht met plastic in zeevogels.

Al verlagen wij de hoeveelheid plastic met 50 tot 80 procent helpt dat helemaal niets aan het plastic wat in zeevogels gevonden wordt, er moet iets veranderen aan onze mentaliteit, ruim je rommel op zoals het hoort.

In dit kader moet ik denken aan Lissabon. Daar vind je geen zwerfafval, geen hondenkeutels, geen sigarettenpeuken op straat. Als ik in Nederland op straat kijk schieten mij de tranen in de ogen. Deze vervuilers zullen in hun eigen huis de prullenbak en asbak waarschijnlijk wel vinden. Het plastic afvalprobleem begint met het inzamelen van deze perfecte berg van energie.

Het inzamelen in de uitzending wel vermeld maar niet verder belicht. Als al ons plastic ingezameld zou worden kan, dit door de verwerkers prima gescheiden worden van samengestelde foliën, op dit moment niet recyclebaar, en mono PE folie. In de buurt van Heerenveen staat een afvalverwerkingsinstallatie welke dit perfect kan bewerkstelligen.

De mono PE kan weer prima ingezet worden voor draagtassen, walbeschoeiing, paaltjes of banken. Want alle verpakkingsmaterialen van levensmiddelen kunnen alleen verwerkt worden naar materiaal wat een lagere kwaliteit heeft. Eigenlijk hetzelfde als bij de recycling van papier. Een wit A4 vel wordt nooit weer een wit A4 velletje. Een ander probleem bij papier recycling is Mosh Moah.

De recycling van PET wat op dit moment in bepaalde percentages weer terugkomt in levensmiddelen verpakkingen, daar heb ik mijn twijfels over, daar er geen monitoring is van het opnieuw ingezette materiaal.

Samengestelde plastics kunnen perfect als brandstof gebruikt worden in onze elektriciteitscentrales welke stoken met kolen. Die gesloten zijn moeten wij onmiddellijk weer opstarten. Plastic geeft alleen CO2 en geen zwavel of dioxine uitstoot, welke wel door kolen worden geproduceerd.

Er wordt gezegd dat CO2 een broeikasgas is dat onze aarde opwarmt. Op de eerste plaats verwijs ik dan naar prof. William Happer van de Princeton universiteit in Amerika, hij vindt dat er veel te weinig CO2 op onze aarde is. Prof. Happer geeft zelfs aan dat de aarde nog nooit zo groen is geweest als nu. Het klimaat is iets waar wij, ondanks onze grootmoetswaanzin, geen invloed op hebben. Vanaf eind 17de eeuw is de temperatuur al aan het oplopen. Tot die tijd vertoefde men in een kleine ijstijd.

En als de heer Timmermans dan zegt dat CO2 wel invloed heeft op de temperatuur van de aarde, wil ik hem wijzen op zijn onmogelijke actie samen met de heer Diederik Samson, om Nederland vol te plaatsen met ca. 400 stuks op resthout gestookte elektriciteitscentrales. Het rest houtafval is er niet voldoende en er moeten hiervoor nu bossen gekapt worden. En met boten hierna toe vervoerd worden.

Deze verbranding geeft zeker geen CO2 uitstoot want deze bomen hebben alle CO2 al opgenomen en zijn dus CO2 neutraal. Als deze bomen waren blijven staan hadden deze de CO2 uit meerdere verbrandingen kunnen omzetten, doormiddel van fotosynthese, naar zuurstof.

Om de plastic verpakkingsberg werkelijk op te lossen moeten wij heel simpel het gaan inzamelen en er geld voor betalen, kolen en alle ander energiedragers zijn ook niet gratis. En daarnaast iets meer fatsoen in ons lijf krijgen om afval daar te laten belanden waar het thuis hoort.

Jur Ester van Ester Packaging Consultancy

 

Artikel delen