Drea Berghorst: 'Een goed gesprek over plastic vergt inlevingsvermogen'

Drea Berghorst, managing director Plastics Europe,

Drea Berghorst: 'Een goed gesprek over plastic vergt inlevingsvermogen'

Drea Berghorst, managing director Plastics Europe, gaat in de VerpakkingsManagement column Ingewikkeld in op plastictransitie en plastic verpakkingen.

De eerste Ingewikkeld van 2024. Een beetje ingewikkeld voelde het ook toen ik begin januari naar het plastic inzamelpunt wandelde. En dan niet vanwege de bovengemiddeld grote verzameling verpakkingsafval. Over de zin en onzin van plastic verpakkingen, het ongemak over plastic afval scheiden, de felle debatten over recycled content meten en claimen… Veel inspiratie voor een column leverde het niet. Hoe het goede gesprek over plastic voeden en voeren? Dat is de hamvraag, en de kern van mijn werk als belangenbehartiger van plasticproducenten. Ingewikkeld bleek ook het voornemen om in de vakantie even niet over plastic te praten. Het is maar matig gelukt, want uiteindelijk ging het toch vaak over plastic.
Het verder brengen van ‘de Plastic Transitie Routekaart’ die Plastics Europe recent publiceerde, maakte 2023 tot een intensief plastic-jaar. Een jaar waarin werk, ambitie en persoonlijke drive om bij te dragen aan positieve veranderingen behoorlijk samenvielen. Het onderwerp dook dus steeds overal weer op. Ik hoef hier niet uit te leggen dat dit vast komt door wat we als plastic-insiders vaak ervaren: een gesprek over plastic gaat ook echt ergens over. ‘Echt’ omdat het gesprek verder gaat dan het eenzijdig negatieve beeld van het politieke en maatschappelijke debat, wat vaak een eendimensionale presentatie is van de problematiek. Dan blijkt dat nadelen wegen, ingewikkelde dilemma’s rond plastic ontrafelen en samen hardop nadenken over oplossingen onderhoudende gespreksstof levert.
Een goed gesprek over plastic vergt eigenlijk hetzelfde als een geanimeerd verloop van een familiekerstdiner: persoonlijke betrokkenheid, inlevingsvermogen en het besef dat we het met elkaar moeten doen. Als die drie in orde zijn, zijn ingewikkelde gesprekken juist interessant en boeiend.
Persoonlijk heb ik veel zin in 2024 waarin de plastictransitie een vervolg krijgt in ‘de plasticdialogen’. Publieke debatten waarmee we een open, eerlijk, maatschappelijk en politiek gesprek over plastic willen voeren. Want dat is de zuurstof voor het debat over hoe we de plastictransitie samen klaarspelen. Aangezien in Nederland alle schakels in de keten van plastic aanwezig zijn, kan het niet anders dan dat we elkaar nog vaak gaan spreken.

 

Drea Berghorst, managing director Plastic Europe

Artikel delen