De kansen en uitdagingen van composteerbaar plastic

De kansen en uitdagingen van composteerbaar plastic

Het klinkt geweldig: composteerbaar plastic als alternatief voor plastic verpakkingen maar is dat ook zo? De praktijk lijkt een stuk genuanceerder. In dit artikel helderen we discussies op en geven we adviezen voor fabrikanten die nieuwe verpakkingsoplossingen zoeken.

Dit is een artikel van onze partner Domino Benelux.

Composteerbaar plastic weggooien grootste probleem

Zodra een consument een composteerbaar plastic verpakking weggooit in de verkeerde container kan dit de rest van het recyclebare plastic afval vervuilen. Het is dan ook van belang dat consumenten duidelijk verteld wordt dat dit niet de bedoeling is. Steve Thomas, Associate Director – Applied Sciences bij Cambridge Consultants, vindt het belangrijk om al bij het verpakkingsontwerp na te denken over hoe consumenten een product aan het einde van de levensduur weggooien. Zo is het niet logisch om een PET fles van composteerbaar plastic te maken. Het is nu eenmaal een automatisme om flessen bij het plastic afval te gooien.

Geen ideale afvalstroom

Voor receyclebare verpakkingen die zwaar vervuild zijn door voedselresten, is er nog geen ideale afvalstroom. Wanneer deze in de normale recyclestromen terecht komen kan het afbraakproces voor methaanuitstoot zorgen: een aanzienlijk deel van de wereldwijde broeikasemissie. Om die uitstoot terug te brengen, zijn overheden wereldwijd van plan om de inzameling van huishoudelijk voedselafval te verplichten.

Voorbeelden van toekomstige regelgeving hierover zijn:

  • Richtlijn (EU) 2018/851 – deze richtlijn maakt het afzonderlijk inzamelen van voedselafval vanaf 1 januari 2024 verplicht binnen de EU
  • De Resources and Waste Strategy – deze strategie is in het leven geroepen door de Britse overheid en belooft dat huishoudelijk voedselafval in het VK tegen 2023 apart wordt ingezameld

Deze toekomstige regels creëren enorme kansen voor verpakkingen van composteerbaar plastic, mits op de juiste manier ingezet.

Wanneer is het dan wél het overwegen waard?

Een van de meest genoemde voorbeelden waarbij composteerbare verpakkingen uitkomst bieden zijn voedselcontactmaterialen. Denk aan bijvoorbeeld magnetrontrays voor kant-en-klaarmaaltijden. Maar ook flexibel folie dat gebruikt wordt voor voedsel- en drankverpakkingen. Van kruiden in portiezakjes tot voorverpakte kant-en-klaarsalades en sauszakjes. Tot slot zijn er nog producten als theezakjes en koffiepads. Ontrecht zien consumenten dit vaak als volledig composteerbaar. In al deze gevallen is overstappen op composteerbare alternatieven een logische keuze.

Zorg voor duidelijke etikettering

Ok, we weten dus dat het belangrijk en logisch is consumenten te laten weten hoe ze verpakkingsmateriaal weg moeten gooien. Aan fabrikanten de taak elk product van een duidelijk etiket te voorzien. WRAP raadt fabrikanten aan om uitingen als "100% composteerbaar" te vermijden en juist duidelijk te vermelden hoe consumenten producten weg moeten gooien. Is ruimte op de verpakking beperkt? Denk dan eens aan een 2D-code zoals een QR- of datamatrix code. Via smart phone is het makkelijk deze informatie te bekijken. Mooi voordeel hierbij is dat merken onbeperkt zijn in de hoeveelheid informatie. Met normen als GS1 Digital Link kan een fabrikant nog een stapje verder gaan: de locatie van consumenten bepalen en op basis van plaatselijke recyclingmogelijkheden gepersonaliseerde informatie bieden of hen zelfs doorverwijzen naar het dichtstbijzijnde recyclingcentrum.

Meer weten of hulp nodig?

Domino is er om haar klanten te ondersteunen in hun weg naar duurzaamheid. Het doel hierbij is om een aantal risico's rondom duurzaam ontwerpen tot een minimum te beperken. De technische specialisten bij de Domino Laser Academy in Duitsland ontwikkelen op dit moment oplossingen voor composteerbaar folie en hittebestendige verpakkingen. Daarnaast heeft het eigen Ink Development- en Global Pre-Sales-teams een reeks inktoplossingen ontwikkeld die geschikt zijn voor composteerbaar plastic en pulpverpakkingen.

Terwijl de wereld van composteerbare verpakkingsoplossingen zich verder ontwikkelt, blijft Domino intern aan onderzoek en ontwikkeling doen. Op deze manier waarborgen ze oplossingen in huis te hebben voor de allernieuwste ondergronden.

Meer informatie

Artikel delen