Hazeleger Kaas kiest voor compacte case packer van BluePrint Automation

Hazeleger Kaas kiest voor compacte case packer van BluePrint Automation

Het eindverpakken van traytjes met kaas in verschillende dozen en trays vraagt om een flexibele case packer. BluePrint Automation leverde die aan Hazeleger Kaas in Barneveld.

 

 

Hazeleger Kaas uit Barneveld is één van de grootste Nederlandse dienstverleners in de kaasindustrie. Het bedrijf verpakt kaas van A-merken in allerlei consumentenverpakkingen en het levert kaas aan de horeca en industrie.

Vier jaar geleden maakte Hazeleger een splitsing in de productie door de grote batches te gaan verwerken in een nieuw pand. ‘Met het nieuwe pand zijn we klaar voor de toekomst’, zegt technisch manager Herwin Hazeleger (geen familie van de oprichter). ‘Hier staan efficiënte productielijnen voor grote volumes die volgens de hoogste hygiëne-eisen produceren. Jaarlijks verpakken we er miljoenen kilo’s kaas.’

1 U opstelling

De case packer lijn staat in een U-opstelling. Achterin voert de operator de kratten, of een dozenopzetter de dozen, aan in de machine. De Spider 300 vult de doos of krat, waarna deze via een U-bocht en een dozensluiter terug richting de operator gaat.

 

Van blokken naar plakjes

In het magazijn staan grote rekken vol met rechthoekige stukken kaas van zo’n 15 kg per stuk. Hazeleger verwerkt deze fabriekskazen tot plakjes kaas.

De productie start met operators die de blokken kaas op de aanvoerband richting de snijmachine leggen. Deze machine snijdt de kaasblokken in porties op het juiste gewicht waarna een dieptrekmachine de kaasplakken verpakt in kunststof traytjes. Vervolgens gaan de traytjes via een transportband naar de inpakafdeling waar ze worden geëtiketteerd en verpakt in dozen of kratten.

 

Eindverpakken

Momenteel staan er vijf kaasverwerkingslijnen in de nieuwe fabriek. Het eindverpakken vindt zowel automatisch als met de hand plaats. Om steeds sneller en nog efficiënter te produceren automatiseert Hazeleger het eindverpakken stap voor stap. Drie jaar geleden werd een Gantry100 case packer van BluePrint Automation geplaatst voor het verpakken van de traytjes in twee verschillende doosformaten. Eind vorig jaar ging de kaasverwerker op zoek naar een eindverpakkingsoplossing voor een complexere lijn die twintig verschillende varianten verwerkt.

‘De diversiteit aan eindverpakkingen maakt het complex’, zegt Herwin Hazeleger. ‘De traytjes gaan in kratten, verschillende doosformaten en worden zowel horizontaal als verticaal verpakt in verschillende pakpatronen. We zochten daarom een flexibele en snel omstelbare case packer. Daarnaast hebben we beperkte ruimte, dus moest de machine ook compact zijn. Na een marktonderzoek bleek de Spider 300 van BluePrint Automation de beste oplossing te zijn.’3 BPA gantry robot

 

‘De traytjes gaan in kratten en horizontaal of verticaal in verschillende dozen’

Case packer met robots

De vier assige deltarobot in de Spider 300 case packer pakt razend snel de kaastraytjes van de aanvoerband en plaatst ze in voorgeprogrammeerde patronen op een parallelband. Vervolgens pakt een twee assige gantry robot de formatie op en plaatst ze in een krat of doos. Volle kratten en dozen gaan via een afvoerband, en eventueel via een dozensluiter, naar een operator die ze palletiseert. Voor kleine dozen is een buffersysteem ontwikkeld dat twee keer zoveel buffertijd creëert zodat de operator meer tijd heeft.

Met een maximale capaciteit van 100 traytjes per minuut en 17 dozen per minuut is de machine sneller dan drie inpakkers die voorheen de traytjes handmatig in de dozen plaatsten. Er is nu slechts één operator nodig om de inpaklijn te bedienen.

Estdam Boot

‘De machine is in een aantal varianten verkrijgbaar met capaciteiten tot 200 producten per minuut’, zegt Hans Verhoeff, sales manager BPA. ‘Er zijn meerdere van deze Spider 300 oplossingen in bedrijf, naast de kaasindustrie maken ook de zoetwaren-, koffie, aardappel- en bakkerijindustrie er gebruik van. Naast de flexibiliteit is de eenvoudige en snelle omstelling belangrijk. De formaatdelen bij de andere varianten zijn minimaal zodat bedrijven eenvoudig op de toekomst zijn voorbereid.’

 

SRP-doos

Voor traytjes die verticaal in een SRP-doos worden verpakt, heeft BPA een cassettesysteem

ontwikkeld. De deltarobot plaatst de traytjes in een rij met de bovenzijde op elkaar op de transportband. De band draait vervolgens in hoog tempo de traytjes in de cassette en die plaatst ze in de doos.

‘Om te voorkomen dat de kaasplakjes naar beneden schuiven of de verpakking beschadigt, mogen de traytjes niet van een te grote hoogte in de doos vallen’, zegt Verhoeff. ‘De cassette laat ze op een slechts paar centimeter van de bodem in de doos zakken. Dat kan in een enkele of dubbele rij en binnenverschillende doosafmetingen.’

President

Meer spreiding

Terugkijkend op het project is Herwin Hazeleger zeer tevreden over de installatie van de eindverpakkingslijn. ‘De installatie verliep soepel. We hadden alleen wat opstartproblemen met een doos van massief karton. Samen met de dozen- en machineleverancier hebben we een oplossing gevonden.’

Vooruit kijkend naar de toekomst verwacht Herwin nog meer lijnen te gaan automatiseren. ‘We willen de fabriek steeds verder optimaliseren. Momenteel zijn drie van de vijf lijnen geautomatiseerd. Als we weer gaan investeren dan is BPA zeker weer een van de aanbieders.’

Artikel delen